Telefon: 0 531 846 1782

Haber Detay

Tahliye Taahhütnamesi ile tahliye

İşçilik alacağı izin ücreti

Tahliye taahhütnamesi; kiracının kiralananın tesliminden sonra yazdığı bir taahhütnamedir. Burada, kiracı belirli bir tarihte kiralananı tahliye edeceÄŸini kiraya verene taahhüt etmektedir. Tahliye taahhütnamesi, Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesine göre iÅŸyeri veya konut kira sözleÅŸmesinin kiracıdan kaynaklı sebeplerle sona erdirilmesi nedenlerinden biridir.

Tahliye Taahhütnamesi Nedir?

Kira tahliye taahhütnamesi, kiracı tarafından kiralananın tesliminden sonra verilen bir yazılı beyandır. Bu taahhütname tek taraflı bir beyan ÅŸeklinde hazırlanır. Kiracı, tahliye taahhütnamesi vererek kiralananı taaahhütnamede yazan tarihte boÅŸaltmayı yazılı olarak taahhüt eder.

Tahliye Taahhütnamesi Varsa Kiracı Çıkarılabilir Mi?

Kiracı tahliye taahhütnamesi mevcut ise taahhüt ettiÄŸi tarihte kiralananı boÅŸaltmak zorundadır. EÄŸer kiracı bu tarihte kiralananı boÅŸaltmazsa kiraya veren hukuki imkanlara baÅŸvurarak kiracıyı kiralanandan çıkarabilir:

  • Kiraya veren, kiracının kiralananı boÅŸaltmayı taahhüt ettiÄŸi tarihten baÅŸlayarak 1 ay içinde tahliye davası açabilir.
  • Kiraya veren, kiracının kiralananı boÅŸaltmayı taahhüt ettiÄŸi tarihten baÅŸlayarak 1 ay içinde icra dairesinde tahliye talepli icra baÅŸlatabilir.

Tahliye Taahhütnamesi Nasıl Geçerli Olur?

Türk Medeni Kanununun 352. maddesine göre kira tahliye taahhütnamesi geçerliliÄŸi için aÅŸağıda sayılan ÅŸartlar mevcut olmalıdır.

  • Tahliye taahhütnamesi yazılı olmalıdır. Taraflar isterse düzenleme ÅŸeklinde veya noter onaylı tahliye taahhütnamesi yapabilirler.
  • Bizzat kiracı tahliye taahhüdünde bulunmalıdır.
  • Kira sözleÅŸmesinin yapılmasından özellikle de kiralanın tesliminden sonra tahliye taahhüdü verilmiÅŸ olmalıdır.
  • Tahliye taahhüdü kiralananı boÅŸaltma tarihini içermelidir.

Tahliye Taahhütnamesi Hangi Durumda Geçersiz Olur?

  • Tahliye taahhütnamesi yazılı yapılmalıdır; eÄŸer yazılı olarak yapılmamışsa geçersiz olur. Çünkü yazılılık ÅŸekli, geçerlilik ÅŸartıdır.
  • Tahliye taahhüdünde bulunan bizzat kiracının kendisi olmalıdır. Kiracının yakınları, eÅŸi veya çocuklarının kiracı taahhütnamesi verirse, geçersizdir. Kiracının vekilinin tahliye taahhüdünde bulunabilmesi için açıkça vekaletnamede özel yetki gerekir. Bu halde kiracının vekili de tahliye taahhüdünde bulunabilir. Kiracılar birden çoksa tahliye taahhüdü hepsi tarafından verilmelidir.
  • Tahliye taahhütnamesi, kira sözleÅŸmesinin yapıldığı sırada veya sözleÅŸmenin yapılmasından önce verilmiÅŸ ise geçerli deÄŸildir. Bunun sebebi konut ve iÅŸyeri ihtiyacında bulunan kiracının kiraya verenin baskısı altında özgür iradesini kullanmadan tahliye taahhüdü vermiÅŸ olmasıdır. Dolayısıyla iÅŸyeri veya konut tahliye taahhütnamesi kiralananın tesliminden sonra yapılmış olmalıdır.
  • Yargıtay, kiraya verenin her yıl yenilenen kira sözleÅŸmelerinde sonraki yıllar için aldığı kiracı tahliye taahhütnamesine dayanmasını hakkın kötüye kullanılması olarak nitelendirmektedir.
  • Tahliye taahhüdünde boÅŸaltma tarihi belirtilmelidir eÄŸer tarih belirtilmemiÅŸse tahliye taahhütnamesi geçersiz olur. Yargıtay, boÅŸaltma tarihi olarak herhangi bir ayın gösterilmesi halinde bundan ayın son günü anlaşıldığını belirtmiÅŸtir.
  • Ä°rade sakatlığı ile tahliye taahhütnamesi verilmesinin yaptırımı iptal edilebilirliktir. Tahliye taahhütnamesi hata, hile veya korkutma halleri nedeniyle irade sakatlığı ile verilmiÅŸse iradesi sakatlanan kiracı yanılma veya aldatmayı öÄŸrendiÄŸi tarihten ya da korkutmanın etkisinin ortadan kalktığı andan baÅŸlayarak 1 yıl içerisinde taahhüt ile baÄŸlı olmadığını bildirmez ise tahliye taahhütnamesi geçerli olur. Kiracı kira taahhütnamesini iptal ettiÄŸini 1 yıl içerisinde bildirirse tahliye taahhütnamesi geçersiz olurken bu süre içinde bildirmezse geçerli olacaktır.
  • Geçerli bir tahliye taahhütnamesi kiraya veren ve kiracının anlaÅŸması ile hükümsüz hale getirilebilir.

Tahliye Taahhütnamesi Ä°le Tahliye Kaç Ay Sürer?

Kiracı, kiralananı belli bir tarihte tahliye etmeyi yazılı olarak üstlenirse, o tarihte kiralananı tahliye etmelidir. Aksi halde, kiraya veren, yazılı tahliye tarihinden baÅŸlayarak bir ay içinde icraya baÅŸvurmak veya dava açmak suretiyle kira sözleÅŸmesini sona erdirebilir. Tahliye talebi yetkili icra dairesine veya mahkemeye yapılır.

Tahliye Taahhütnamesine Dayanarak Ä°cra Ä°le Tahliye

Kiraya verenin icra takibi yoluna baÅŸvurmayı tercih etmesi halinde taşınmazın tahliye edileceÄŸi taahhüt edilen tarihten itibaren bir ay içerisinde kiracı aleyhine icra takibi baÅŸlatması gerekir. Ä°cra takibi baÅŸlatılması halinde icra dairesi kiracıya taşınmazın 15 gün içinde tahliye ve teslim edilmesi ihtarını içeren bir ödeme emri gönderir. Kiracı ödeme emrine tebliÄŸden itibaren 7 gün içinde itiraz edebilir. Ä°tiraz edilmesi halinde kiraya veren icra mahkemesinde itirazın kaldırılmasını ya da genel mahkemede tahliye davası açabilir. Ä°tiraz edilmemesi veya itirazın kaldırılması halinde icra müdürlüÄŸünce taşınmaz zorla tahliye edilerek kiraya verene teslim edilir. Bu süreç yaklaşık altı - sekiz ay sürebilir.

Tahliye Taahhütnamesine Dayanarak Dava ile Tahliye

Kiraya veren dava açma yolunu tercih ederse, taşınmazın tahliye edileceÄŸi taahhüt edilen tarihten itibaren 1 ay içerisinde sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açması gerekir. Tahliye kararı alınması makul olarak ortalama 15-16 ay sürmektedir. Mahkeme davanın kabulüne karar verirse kiraya veren, kiracı aleyhine tahliye talepli ilamlı icra takibi baÅŸlatabilir. Ä°cra takibi için mahkeme kararının kesinleÅŸmesi gerekmez. Kiracının ilamlı icra takibine itiraz etmesi icra takibini durdurmaz.

Kiracı En Hızlı Nasıl Tahliye Edilir?

Kiraya veren, kiracıyı tahliye etmek için icra takibi veya dava yoluna baÅŸvurabilir. Kiracı en hızlı, tahliye talepli icra takibi baÅŸlatılarak tahliye edilir. Çünkü icra takibi hızlı ve pratik bir yoldur. Zira dava yolu süre bakımından daha uzun sürmektedir.

Tahliye Taahhüdü Varsa Ä°htara Gerek Var Mı?

Kiracı tahliye taahhüdünde bulunmuÅŸsa ihtara gerek yoktur. Geçerli bir tahliye taahhüdü, kiracının ihtar veya ihbara gerek olmaksızın ve herhangi bir ÅŸart ileri sürmeksizin kiralananı belirtilen tarihte boÅŸaltacağı anlamına gelir. Bu sebeple kiraya veren, ihtara gerek olmaksızın belirtilen tarihte kiralanan boÅŸaltılmadığı takdirde bu tarihten itibaren 1 ay içinde icraya baÅŸvurmak veya dava açmak suretiyle kiracının tahliyesini saÄŸlayabilir.

Tahliye Taahhütnamesi Verdim Ne Yapmalıyım?

Kanunda belirtildiÄŸi üzere kiracı, tahliye taahhütnamesinde yazılı olarak belirttiÄŸi tarihte taşınmazı tahliye etmek zorundadır. Bu sebeple tahliye taahhütnamesi veren kiracı tahliye taahhütnamesinde yer alan tahliye tarihinde taşınmazı boÅŸaltmak zorundadır. Kiracı bu tarihte taşınmazı boÅŸaltmazsa kiraya veren, tahliye edilmesi gereken tarihten itibaren 1 ay içinde tahliye davası açarak veya icra dairesine baÅŸvurarak taşınmazın tahliyesini saÄŸlayabilir.

Tahliye Taahhüdü Sözlü Olur Mu?

Tahliye taahhüdü geçerlilik ÅŸekli olarak yazılı ÅŸekle tabidir. Tahliye taahhüdü yazılı olmadıkça geçerli olmaz. Bu sebeple tahliye taahhüdü sözlü olmaz ve sözlü tahliye taahhüdü geçerli kabul edilmez.

Tahliye Taahhütnamesi Ä°le Evden Çıkarma Ne Kadar Sürer?

Kiracı tahliye taahhütnamesinde belirttiÄŸi tahliye tarihinde kiralanan taşınmazı boÅŸaltmak mecburiyetindedir. Aksi takdirde kiraya veren tahliye edilmesi gereken tarihten baÅŸlayarak 1 ay içerisinde icra dairesine veya mahkemeye baÅŸvurmak suretiyle kiralanan taşınmazın boÅŸaltılmasını saÄŸlayabilir.

Tahliye talepli icra takibi yapılması halinde icra dairesi 15 gün içinde taşınmazın boÅŸaltılması için kiracıya bir ödeme emri gönderir. Kiracı bu sürede taşınmazı boÅŸaltırsa en geç 15 gün içinden kiracı evden çıkarılmış olur.

Kiracı ödeme emrinin kendisine tebliÄŸinden itibaren 7 gün içerisinde ödeme emrine itiraz edebilir. Bu itiraz icra takibini durdurur. Bu halde kiraya veren icra takibinin devamını saÄŸlamak için itirazın kendisine tebliÄŸinden itibaren 6 ay içinde iÅŸlem yapmalıdır. Burada, icra mahkemesinde itirazın kaldırılması veya 1 yıl içinde genel mahkemede itirazın iptali yoluna baÅŸvurabilir. Dolayısıyla kiracıyı evden çıkarma süreci uzamış olur.

Kiracının ödeme emrinin tebliÄŸinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz etmemesi ve itiraz etmesi üzerine kiraya verenin itirazı kaldırması halinde icra müdürlüÄŸü kiralanan taşınmazı cebren boÅŸaltır. Bu ÅŸekilde süreç uzamamış olur ve kiracı evden çıkartılır.

Tahliye davası açılması halinde tahliye kararının alınması yaklaşık 15-16 ay sürmektedir. Tahliye kararının alınması sonucunda kiraya veren tahliye talepli ilamlı icra baÅŸlatır. Dolayısıyla tahliye davası açılması kiracıyı evden çıkarma sürecini uzatır. Kiracının ilamlı icra takibine itiraz etmesi halinde icra takibi durmaz.

Tahliye Davası Nerede Açılır?

Tahliye davasında görevli mahkeme sulh hukuk mahkemesi; yetkili mahkeme ise taşınmazın bulunduÄŸu yer sulh hukuk mahkemesidir. Davalının yerleÅŸim yeri ya da sözleÅŸmenin ifa edileceÄŸi yerde de dava açılabilir.

Tahliye Kararı Kaç Ay Sürer?

Mahkemenin iÅŸ yoÄŸunluÄŸu, delillerin toplanması, adli tatil, duruÅŸma aralıklarının uzunluÄŸuna göre dava süreleri farklılık göstermektedir. Bu sebeple tahliye davasının ne kadar sürede sonuçlanacağına dair kesin bir süre verilemez.

Tahliye davasının açılması ile dava dilekçesinin tensip zaptı hazırlanır. Dava dilekçesi karşı tarafa tebliÄŸ edilir. Dava dilekçesine karşı cevap dilekçesi verilir. Ön inceleme duruÅŸmasının günü ve saati taraflara tebliÄŸ edilir ve duruÅŸma gerçekleÅŸtirilir. Bu aÅŸamalar toplamda yaklaşık 111 gün sürer.

Eksik delillerin toplanması ve ikinci duruÅŸmanın yapılması 60 gün sürer. Toplanan deliller deÄŸerlendirilerek karar verilir. Bu aÅŸama da yaklaşık 250 gün sürer.

Karar duruÅŸması ve gerekçeli kararın yazılması ise 30 gün sürer.

Dolayısıyla tahliye kararı için makul olan süre yaklaşık 15-16 aydır. Avukatsız takip edilen tahliye davasında ise tahliye kararının alınması iki yıla yakın sürebilmektedir.

Tahliye Taahhütnamesi Ne Zaman Sona Erer?

Kiraya veren, tahliye taahhütnamesinde belirtilen tahliye tarihinden itibaren 1 aylık süre içerisinde icra dairesine veya mahkemeye tahliye talebinde bulunmalıdır. Bir aylık süre hak düÅŸürücü süre niteliÄŸindedir. Kiraya veren bu süre içerisinde tahliye talebinde bulunmazsa artık tahliye taahhütnamesine dayanarak kiralanan taşınmazın tahliyesini isteyemez.

Kira sözleÅŸmesinin baÅŸkaca herhangi bir sebeple sona ermesi halinde tahliye taahhütnamesi kendiliÄŸinden hükümsüz olacaktır.

Kiraya veren ile kiracının iradelerinin uyuÅŸması ile kiracı tahliye taahhütnamesi hükümsüz kılınabilir.

Tahliye Taahhütnamesi Ne Zaman Geçerli Olur?

Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için kiralananın tesliminden sonra verilmiÅŸ olması, tahliye tarihinin belirtilmiÅŸ olması ve yazılı yapılmış olması gerekir. Söz konusu ÅŸartların yerine getirilmesi halinde tahliye taahhütnamesi verildiÄŸi andan itibaren geçerli olur.

Tahliye taahhütnamesinin tarihi, kira sözleÅŸmesinin düzenlenmesi tarihinden sonraki bir tarih olmalıdır. Kira sözleÅŸmesiyle birlikte veya kira sözleÅŸmesinin yapıldığı tarihten önce verilen tahliye taahhütnamesi geçersizdir. Çünkü bu halde kiracının serbest iradesi ile tahliye taahhüdünde bulunduÄŸundan söz edilemez. Yargıtay'ın uygulamalarına göre kira sözleÅŸmesiyle aynı gün imzalanan tahliye taahhütnamesi geçersizdir.

BoÅŸ Tahliye Taahhütnamesi

Uygulamada boÅŸ tahliye taahhütnamesi çokça baÅŸvurulan bir yöntemdir. 

BoÅŸ tahliye taahhütnamesi nedir?

Kiraya verenler kira sözleÅŸmesini imzalarken kiracıdan boÅŸ tahliye taahhütnamesi almaktadır. Kiracı sadece adını soyadını yazıp ve imza atmak suretiyle tahliye taahhüdünde bulunur. Kiraya veren kiracıyı çıkarmak istediÄŸinde boÅŸ tahliye taahhütnamesini kendisi doldurur. Ardından, icra dairesi veya mahkemeye baÅŸvururarak kiracıyı tahliye eder.

BoÅŸ tahliye taahhütnamesi geçerli mi?

Türk Medeni Kanunu’nun 6. maddesine göre, kanunda aksine bir hüküm bulunmadıkça, taraflardan her biri, hakkını dayandırdığı olguların varlığını ispatla yükümlüdür. Hukuk Muhakemeleri Kanununun 190. maddesine göre, ispat yükü, kanunda özel bir düzenleme bulunmadıkça, iddia edilen vakıaya baÄŸlanan hukuki sonuçtan kendi lehine hak çıkaran tarafa aittir.

Söz konusu maddeler uyarınca boÅŸ tahliye taahhütnamesinin kiralananın tesliminden önce verildiÄŸi, düzenleme ve tahliye tarihlerinin yazılmadan verildiÄŸi ve kiraya veren tarafından sonradan doldurulduÄŸu kiracı tarafından ispatlanmalıdır. Bu hususlar ispatlanmadıkça boÅŸ tahliye taahhütnamesi geçerli kabul edilir.  Bu sebeple boÅŸ tahliye taahhütnamesinin sonradan doldurulması taahhütnameyi geçersiz kılmaz.

BoÅŸ tahliye taahhütnamesi imzaladım ne yapmayalım?

Kiracı, kiraya verenin tahliye talebi ile karşılaÅŸtığında bu hususları ispatlaması gerekir. Aksi halde Yargıtay içtihatlarına göre bunun sonuçlarına katlanır.

Yargıtay içtihatlarına göre, kiracı tarafından taşınmazın tesliminden önce sadece imzalanıp boÅŸ olarak verilen tahliye taahhütnamesi, kiraya veren tarafından sonradan doldurulması halinde geçerli kabul edilir. Bu taahhüdün geçersiz kabul edilmesi için ispat yükü kiracı üzerindedir. Kiracı tahliye taahhüdünün kiralananın tesliminden önce düzenlendiÄŸi ve tarafların arasındaki anlaÅŸmaya aykırı bir ÅŸekilde doldurulduÄŸu iddialarını ispatlayamazsa, boÅŸ tahliye taahhütnamesi geçerli olur.

Kiracı Tahliye Taahhütnamesi Hazırlamak Zorunda Mıdır?

Kiracı tahliye taahhütnamesi, kira sözleÅŸmesinin yapılmasından ve taşınmazın teslim edilmesinden sonra kiracının herhangi bir zamanda yazılı olarak belirttiÄŸi tarihte taşınmazı boÅŸaltma taahhüdünü içerir. Bu taahhüt taşınmaz kira sözleÅŸmelerini sona erdiren sebeplerden biridir. Tahliye taahhüdünde bulanmak kiracının özgür iradesine baÄŸlıdır. Bu sebeple kiracı tahliye taahhütnamesi hazırlamak zorunda deÄŸildir.

Tahliye Taahhütnamesi ÖrneÄŸi

Tahliye taahhütnamesinin geçerli olması için geçerlilik koÅŸullarının saÄŸlanması gerekir. Tahliye taahhütnamesi doÄŸurduÄŸu sonuçlar nedeniyle çok önemli bir belgedir. Kira tahliye taahhütnamesi örneÄŸi 2023 aÅŸağıdaki ÅŸekildeki gibi yapılabilir.

Tahliye Taahhütnamesi

Kiracı (Taahhüt Eden): Ä°sim Soyad ve TC kimlik no

Kiraya veren (Mal Sahibi): Ä°sim Soyad ve TC kimlik no

Kiralananın Adresi: İstanbul

Taahhüt tarihi: 18.06.2023

Tahliye tarihi: 18.08.2023

Yukarıda açık adresi verilmiÅŸ olan halen kiracısı olduÄŸum kiralananı belirttiÄŸim tarihte tahliye edeceÄŸimi, tahliyenin gecikmesi sonucunda mal sahibinin uÄŸrayacağı zararlardan ve icrai takibat nedeniyle gerçekleÅŸecek masraflardan sorumlu olacağımı yazılı olarak taahhüt ve kabul ediyorum.

Vekaletname Bilgileri 

Ä°htiyaç nedeniyle tahliye davalarını Ortaç Aktar Hukuk ve Danışmanlık ile birlikte yürütmek isteyen siz müvekkillerimiz noterden vekaletname çıkarmak zorundadırlar. Vekaletname bilgileri için lütfen iletiÅŸime geçiniz.

 

Haber Tarihi: 19 - Haziran - 2023