Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma
Mutlak boÅŸanma sebepleri arasında yer alan Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle BoÅŸanma doÄŸrudan davacı eÅŸin kiÅŸiliÄŸine bir saldırı olduÄŸunda gündeme gelir. Aile hukukunu ilgilendiren boÅŸanma davaları Aile Mahkemeleri tarafından görülür. EÅŸlerin ayrılma kararı alması birçok nedene dayandırılabilirken
- Åžiddetli geçimsizlik ya da
- Aile birliğinin temelden sarsılması
gibi durumlarda taraflar boÅŸanmak isteyebilmektedir.
EÅŸler evlenirken bağımsız olarak hareket edebilir fakat ayrılmak istediklerinde kendi iradeleri yeterli olmaz. Bu iradelerinin Aile Mahkemesi tarafından da onaylanması gerekir. Devletin aile birliÄŸini korumak üzere gerçekleÅŸtirdiÄŸi bu uygulama keyfi davranışları önlemesinin yanı sıra toplum düzeninin saÄŸlanabilmesi için de gerekli olur. Aile toplumun temel yapı taşıdır ve bu kurumda oluÅŸan dağılmalar toplumu doÄŸrudan etkileme gücü ile dikkat çeker.
Hukuk bilimsel bir disiplin olarak insanları ilgilendiren her tür uyuÅŸmazlıkta ya da suç teÅŸkil eden eylemlerin cezalandırılması sırasında yararlanılan bir kaynaktır. Kanun koyucu toplum düzenini hukuk kuralları aracılığı ile tesis eder. Miras SözleÅŸmesi de kiÅŸileri ilgilendiren ve hukuki boyutu olan durumlar arasında yer alır. BoÅŸanma davaları aile mahkemesine açılırken miras davaları da asliye hukuk mahkemeleri aracılığı ile görülmektedir.
Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle BoÅŸanma Dilekçesi
Konu Ä°çeriÄŸi
BoÅŸanma davalarında onur kırıcı davranış özel boÅŸanma sebepleri arasında yer alırken davacı eÅŸin onur ve haysiyetine yönelik bir saldırı olması durumunda kusurlu olan eÅŸ haksız olarak kabul edilir. EÅŸin kasten yazılı ya da sözlü saldırısı onur kırıcı davranışın ortaya çıkmasında etkili olabilir.
DeÄŸerlendirme sırasında somut olayın özelliklerinin dikkate alınması gereklidir. Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle BoÅŸanma Dilekçesi hazırlanarak Aile Mahkemesi’ne sunulur. Bu tür davranışların evlilik birliÄŸini derinden etkileme gücü olacağından boÅŸanma davasında mutlak boÅŸanma nedeni olarak kabul edilecektir.
Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle BoÅŸanma söz konusu olduÄŸunda her hatanın boÅŸanma nedeni olarak kabul edilmediÄŸi görülmektedir. Ağır bir nitelik taşıyan onur kırıcı davranışların özel boÅŸanma sebebi olarak kabul edilmesi nedeni ile hâkimin boÅŸanma kararını onaylaması söz konusu olur.
Onur kırıcı davranışlar arasında çeÅŸitli eylemler bulunur. EÅŸe küfürlü bir ifade kullanma, hakaret içeren sözlü yazılı saldırılar ya da fiziksel saldırılar onur kırıcı davranış kapsamında kabul edilir.
Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma Yargıtay Kararı
BoÅŸanma davalarında Yargıtay kararları incelendiÄŸinde çeÅŸitli sonuçlara ulaşılabilir. Onur Kırıcı Davranış Nedeniyle BoÅŸanma Yargıtay Kararı söz konusu olduÄŸunda ise ÅŸeref ve haysiyete yönelik olarak eÅŸe atılan iftiraların da onur kırıcı davranış kapsamında ele alındığı görülür.
Onur kırıcı davranışlar mutlak boÅŸanma sebebi olarak kabul edilir. Bunun yanı sıra hâkim eÅŸlerin barışma ihtimaline kanaat getirdiÄŸinde ayrılık kararını onaylamayabilir. Bu tür davalarda eÅŸin kusurlu olması onur kırıcı davranışın haklı olarak kabul edilmesine yol açmaz. EÅŸ kusurlu olsa dahi onur kırıcı davranışlardan herhangi birine maruz kaldığında özel boÅŸanma nedeni uygulanır.
Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle BoÅŸanma davası açılacağı zaman davacının kiÅŸiliÄŸine karşı kasti bir saldırı olması gerekir. Bu tür boÅŸanma davalarında karar verilirken taraflar arasında kusur kıyaslamasına gidilmemektedir. Onur kırıcı davranışa istinaden dava açılacaksa eÅŸin boÅŸanma sebebini öÄŸrenmesinden baÅŸlamak sureti ile 6 ay içinde dava açması gerekir.
Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma Zamanaşımı
Onu kırıcı davranışın üzerinden 5 yıl geçtiÄŸinde ise dava açma hakkı düÅŸer. Yargılama yapılırken eÅŸin onur kırıcı davranış sergileyen eÅŸi affetmesi davanın düÅŸme nedenidir. Onur kırıcı davranış ağır hakaret durumunu ihtiva eder. EÅŸe yönelik olarak gerçekleÅŸtirilecek bu tür bir davranışın boÅŸanma davaları açısından özel boÅŸanma nedeni olarak deÄŸerlendirildiÄŸi görülür.
Onur kırıcı davranışlar nelerdir?
Onur kırıcı diye isim verilen davranışlar; bir eÅŸin diÄŸer eÅŸin gurur, onur ve ÅŸerefine yönelik insan içinde veya yalnızken yaptığı psikolojik ÅŸiddetin her türlüsüne verilen genel isimdir.
Mutlak boÅŸanma sebebi nedir?
Zina, insan hayatına kast etmek, pek kötü davranışlar, eÅŸe karşı yapılan onur kırıcı davranışlar, terk etmek, anlaÅŸmalı boÅŸanmalar ve son olarak 3 yıl sürek ayrılıklar mutlak boÅŸanma sebeplerine girmektedir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması ne demek?
Türk aile yapısında evlilik birliÄŸi, oluÅŸan olaylar sonucunda zararlar görmüÅŸ ve iki tarafında bu evlilik içerisinde mutsuz olmaları ve artık sürdürebilecek durumda olmamaları evlilik birliÄŸinin temelinden sarsılmış olduÄŸunu gösterir.