Telefon: 0 531 846 1782

Haber Detay

Mirastan Mal Kaçırma

İşçilik alacağı izin ücreti

Bir kiÅŸi birçok sebeple mirasçılarından mal kaçırmak isteyerek bazı mirasçılarını mirasından mahrum bırakmak isteyebilir. Bir kiÅŸi mirasını yasal mirasçılardan birinin faydalanmasını istemediÄŸinde mirastan mal kaçırma iÅŸlemine baÅŸvurabilmektedir. Toplumumuzda sık görülen bir iÅŸlem olan mal kaçırma özellikle kız çocuklarının mirastan mahrum bırakılması, miras bırakanın ikinci kez evlenmiÅŸ olması, bazı zayıf ve güçsüz çocukların korunması için baÅŸvurulan bir iÅŸlemdir.

Toplumumuzda erkek çocukların kız çocuklarından daha üstün görülmesi mirastan mal kaçırmanın en büyük nedenlerinden biridir. Miras bırakan kiÅŸi üçüncü kiÅŸilerle sözleÅŸme yaparak ve malını üçüncü kiÅŸilere devrederek veya anlaÅŸma yoluyla malını baÅŸkasına devrederek mirasından mal kaçırma iÅŸlemine baÅŸvurabilir.

Murisin mirasçıları mirastan yoksun bırakmak üzere yapacağı iÅŸlemlerden biri de Mirastan Mal Kaçırma olarak adlandırılır. Muris muvazaası olarak da adlandırılan bu iÅŸlemler sırasında muris gizli anlaÅŸmalar yapmak sureti ile hareket eder. Bu tür bir iÅŸlemin varlığı durumunda da pay sahipleri bireysel olarak ya da topluca dava açma hakkına sahiptir. Dava açılacağı zaman maddi delillerle ispat yükü bulunacağından bu duruma göre hareket edilmesi gerekir.

Miras hukuku ile ilgili olarak birçok davadan söz edilebilir. Muris olarak adlandırılan miras bırakandır. Miras bırakanın terekesi üzerinde mirasçıların hakları bulunur. Mirasçı olarak tanımlanan taraflar yasal mirasçılar olabileceÄŸi gibi atanmış mirasçılar ve evlatlıklar da olabilir. Miras hukukunda zümre sistemine göre hareket edilir. Derecelendirme sistemi olarak da adlandırılan bu sisteme göre mal paylaşımı yapılır. Mirasın reddi söz konusu olduÄŸunda da tarafların bunu talep edebilme hakkı bulunur.

Mirastan Mal Kaçırma Cezası

Mirastan mal kaçırma cezası, mirastan mal kaçırmak için yapılmış sözleÅŸmelerin iptali ve mirastan pay alması gereken kiÅŸilere hakları olan payların iadesi ile ilgilidir. Mirastan mal kaçırmanın konu olduÄŸu davaları ile görevli olan mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Mirastan mal kaçırmanın tespit edilmesi ve delillerle ispatlandığında mirastan pay alamayan mirasçılara hak iadesi yapılır. Mirastan mal kaçırmanın konu olduÄŸu davalarda bu iÅŸlemler tespit edildiÄŸinde mal kaçırmak için yapılan tüm resmi iÅŸlemler hukuksal olarak geçersiz hale gelir.

Mirastan mal kaçırma amacı ile murisin muvazaa anlaÅŸması yapması durumunda mirasçılar hukuk yoluna baÅŸvurabilmektedir. Mirastan Mal Kaçırma Cezası söz konusu olduÄŸunda saklı pay sahibi olsun olmasın her mirasçı dava açabilir. Mirasçının hakkının çiÄŸnenmesi durumunda açılacak davada ispat yükümlülüÄŸü bulunur.

Mirastan Mal Kaçırma davasının herhangi bir hak düÅŸürücü süreye sahip olmadığı görülürken dava zamanaşımı süresi de yoktur. Tarafların gerçek amaçlarına uygun olarak yapacakları iÅŸlemlerde bilerek gerçekleÅŸtirilmiÅŸ bir uyumsuzluk olmalıdır. Muris muvazaasında ayrıca 3. KiÅŸileri aldatma amacı güdülmelidir. Taraflar arasındaki gizli anlaÅŸma da bu iÅŸlemlerin yapılabilmesi için gereklidir.

Bağış Yoluyla Mirastan Mal Kaçırma

Miras sahipleri mirasçıların miraslarından yararlanamaması için miraslarını kimi zaman bağışlama yöntemine yönelebilirler. Bu durumlar mirastan mal kaçırma (muris muvazaası,) konusu altında en sık görülen yöntemlerdendir. Mirasın bağışlanması ile sonuçlanan bu durumlar satış sözleÅŸmesi yerine bağışlama ile gerçekleÅŸtirilir. Dışarıdan bakıldığında satış gerçekleÅŸmiÅŸ gibi görünse de aslında taraflar arasında anlaÅŸma olmuÅŸ ve amaç olarak mirastan mal kaçırma hedeflenmiÅŸ olmaktadır. Satış görünümünde olan bu duruma bağışlama muvazaası adı verilmektedir ayrıca cezası bulunmaktadır.

Mirastan Mal Kaçırma Zamanaşımı

Mirastan mal kaçırma davalarında zamanaşımı söz konusu deÄŸildir. Mirastan mal kaçırmanın tespit edildiÄŸinde üzerinden ne kadar zaman geçmiÅŸ olursa olsun mahkemeye baÅŸvurarak mirasın iptalini istemek mümkündür. Mirastan mal kaçırmanın konusunda 3 ÅŸartın gerçekleÅŸmiÅŸ olması gerekmektedir.

Bu üç koÅŸul, tarafların bilinçli olarak mirasta uygunsuzluÄŸa baÅŸvurmaları, üçüncü kiÅŸilerin mirastan mal kaçırmak amacıyla aldatılması, anlaÅŸma yapan iki tarafın mal kaçırma iÅŸleminde aralarında anlaÅŸmış olmalarıdır. Mal kaçırma iÅŸlemleri gizli ve açık olmak üzere iki farklı ÅŸekilde uygulanabilmektedir. Genellikle mirastan mal kaçıran kiÅŸiler miras sahibi olan üçüncü kiÅŸileri aldatarak onların mirastan pay almalarını engellemiÅŸ olurlar. Mirastan mal kaçırmanın davası mirası bırakan kiÅŸinin vefat etmesinden sonra açılan bir davadır.

Mirastan mal kaçırma davalarında zamanaşımı söz konusu olmadığı için bu davalar miras bırakanın vefat etmesinden sonra her zaman açılabilen davalardır. Ancak mirastan mal kaçırmanın davaları miras bırakanın vefatından önce açılamaz. Mirastan mal kaçırması davalarında mahkeme tarafından bazı hususlara dikkat edilmektedir. Bu hususlar; miras bırakan kiÅŸinin malını satarken mirasçılarını aldatmak isteyip istememesi, miras bırakan kiÅŸinin sattığı malı alan kiÅŸinin bu malı alma gücünün olup olmaması, gerçekleÅŸen satış iÅŸleminin hukuka uygun olup olmaması, miras bırakan kiÅŸinin bir malını haklı bir nedenle devredip etmemesi, malın gerçek deÄŸeri ile tapudaki deÄŸerinin arasındaki farktır.

Mahkeme tüm bu hususları inceledikten sonra satış iÅŸleminin mirastan kaçırmak için yapıldığına karar verirse tapu iÅŸleminin iptaline karar verilir. Mahkeme satış iÅŸleminin mirastan mal kaçırmak için yapıldığına hükmederse sanki o satış hiç gerçekleÅŸmemiÅŸ gibi mirasçılar miras üzerindeki tüm haklarına yeniden kavuÅŸurlar.

Mirastan mal kaçırma iÅŸlemi yapıldığında mirasçılar dava açabilir. Bu tür bir durumla karşılaÅŸan yasal mirasçılar, atanmış mirasçılar veya evlatlıklar bireysel olarak ya da birlikte hareket etmek sureti ile dava açma hakkına sahiptir. Dava sırasında mal kaçırmaya iliÅŸkin koÅŸulların saÄŸlanıp saÄŸlanmadığına bakılacaktır. Mirastan Mal Kaçırma Zamanaşımı süresi bulunmamaktadır.

Mirasçılar murisin vefatının ardından mal paylaşımı yapılması gerekli olduÄŸunda miras hukukuna uygun olarak hareket etmek zorundadır. Gerçek bir kiÅŸi öldüÄŸünde ölene ait olan ve devredilmesi mümkün bulunmayan hakların kime geçeceÄŸi ve bu iÅŸlemler yapılırken ne tür bir yol izleneceÄŸi önemli hale gelmektedir. Bu durumda da miras hukuku devreye girer.

Mirastan Mal Kaçırma muris muvazaası olarak da adlandırılan hukuki bir iÅŸlemdir. Bu davalarda görünürdeki iÅŸlemin yanı sıra muvazaa anlaÅŸması da incelenir. Üçüncü kiÅŸileri aldatma amacının güdülmesi gerekirken gizli bir sözleÅŸmenin varlığına da gerek duyulur. Üçüncü kiÅŸiler olarak tanımlananlar mirasçılardır. Mirasçılar miras bırakanın terekesi üzerinde hak sahibi olan kiÅŸilerdir.

Mirastan Mal Kaçırma Davası Ne Kadar Sürer ?

Mirastan mal kaçırma davasının süresi, miras konusu olan malların tespit edilip incelenmesine ve mahkemenin delilleri toplama süresine göre deÄŸiÅŸmektedir. Ülkemizde mal kaçırma ile ilgili konularda her mirasçı dava açma hakkına sahiptir.

Ancak bir mirastan men edilen kiÅŸiler, mirası reddeden kiÅŸiler ve miras hakkından feragat eden kiÅŸiler mal kaçırma davası açma hakkına sahip deÄŸildir. Yasal bütün mirasçılar ve evlatlık çocuklar da mal kaçırma davası açma hakkına sahiptir. Mirastan mal kaçırmanın davaları miras bırakanın vefatından sonra açılabilen davalardır. Bu davalar mahkeme tarafından her türlü kanıt ile ispatlanarak sonuca baÄŸlanabilen davalardır.

Bu davaların süresi ise mirasa konu olan malların tespit edilmesi ve mal kaçırma ile ilgili delillerin ne kadar sürede toplanabileceÄŸine göre deÄŸiÅŸiklik göstermektedir.

Muris muvazaası ya da diÄŸer adıyla mirastan mal kaçırma yapılırken görünürdeki iÅŸlemin yanı sıra gizli bir iÅŸlemin varlığı da söz konusudur. Mirastan Mal Kaçırma Davası Ne Kadar Sürer ? Merak edilenlerden biridir. Görünürdeki iÅŸlemler çeÅŸitli olabilir. Satışın yanı sıra bağışlama ya da ölünceye kadar bakma sözleÅŸmeleri bu türdendir. Bu tür davalar açılırken miras hukukunun yanı sıra gayrimenkul hukuku da devreye girmektedir.

Mirastan Mal Kaçırma söz konusu olduÄŸunda muvazaa anlaÅŸması yapılır. Bu anlaÅŸma ile muris mirasçıları aldatma amacı güder. Miras bırakanla 3. KiÅŸi bu konuda gizli bir anlaÅŸma yaptığında durumun dava sürecinde maddi delillerle ispatlanması gerekir.

Dava murisin ölümünün ardından açılabilmektedir. Muris mal kaçırma amacı ile üzerindeki taşınmazlara yönelik olarak tapuda iÅŸlem yaptığında ve bunları 3. KiÅŸilere satması durumunda muvazaalı iÅŸlemler gündeme gelir. Mirastan mal kaçırma davalarında görünürdeki iÅŸlemlerle gerçek iÅŸlemlerin incelenmesi gerekmektedir.Ortaç Aktar Avukatlık Bürosu diÄŸer hukuki makalelerine blog bölümümüzden ulaÅŸabilirsiniz.

Mirastan mal Kaçırma nasıl yapılır?

Muvazaalı iÅŸlemler ile mal kaçırma iÅŸlemi yapılabilmektedir

Mirastan Mal Kacirmanin cezası var mı?

Mirastan mal kaçırmak için yapılmış sözleÅŸmelerin iptali ve mirastan pay alması gereken kiÅŸilere hakları olan payların iadesi ile ilgilidir.

Miras davalarında zaman aşımı kaç yıl?

Mirastan mal kaçırmanın tespit edildiÄŸinde üzerinden ne kadar zaman geçmiÅŸ olursa olsun mahkemeye baÅŸvurarak mirasın iptalini istemek mümkündür.

Mirastan Mal Kaçırma Davası Ne Zaman Açılır?

Mirastan mal kaçırma davaları miras sahibinin vefatından sonra açılabilir.

Haber Tarihi: 23 - Haziran - 2023