Telefon: 0 531 846 1782

Haber Detay

Trafik Kazaları Nedeni ile Tazminat Davaları

İşçilik alacağı izin ücreti

Trafik Kazaları Nedeni ile Tazminat Davaları

Trafik kazaları nedeni ile tazminat davaları haksız fiile baÄŸlı olarak açılır. Trafik kazaları hukuki niteliÄŸi açısından haksız bir fiili ifade eder. En az bir motorlu aracın karışmış olduÄŸu kazalarda ölüm veya yaralanma oluÅŸtuÄŸunda ya da üçüncü kiÅŸilerin mallarına zarar verildiÄŸinde zarara uÄŸrayan taraf trafik kazasında sorumlu kiÅŸilere karşı tazminat davası açabilir.

Malvarlığı deÄŸerlerine ve bedensel zararlara karşı zararın telafisi için açılabilen trafik kazası tazminat davaları maddi ve manevi tazminat davası ÅŸeklinde görülebilir. Trafik kazası yaÅŸandığında ölümlü ya da yaralanmalı olmasına baÄŸlı olarak tazminat davaları da gündeme gelebilir. Malvarlığı deÄŸerleri için de bu tür davalar açılabilmektedir. Bunun yanında kaza oluÅŸtuÄŸunda tazminat alabilmek için bazı belgelerle baÅŸvuru yapılması gerekli olur.

Trafik Kazaları Sebebi ile Tazminat Ä°çin Gereken Belgeler

Trafik kazalarına baÄŸlı olarak ortaya çıkan zararların tazmin edilebilmesi için sigorta ÅŸirketine bazı belgelerle müracaat edilir. Maddi hasarlarda talep edilen belgeler ile ölüm veya yaralanma durumlarında istenen belgeler farklıdır.

Maddi zararlar için gerekli belgeler ÅŸunlardır:

  • Kaza tespit tutanağı,
  • Araç sigorta poliçesi,
  • Kazaya iliÅŸkin fotoÄŸraflar,
  • Kaza yapan sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri,
  • Kazaya iliÅŸkin alınmışsa ifadeler,
  • Görgü tanıklarının ifadeleri,
  • Eksper raporu.

Yaralanmalı kazalarda talep edilen belgeler:

  • Trafik kazası kaza tespit tutanağı,
  • Yaralanmayla ilgili saÄŸlık kurulu raporu,
  • Yaralının tedavi sürecine ait evraklar,
  • Reçeteler, tedaviye iliÅŸkin gider belgeleri,
  • Kazaya yönelik varsa adli sürece ait belgeler,
  • Engellik halinde saÄŸlık kurulu raporları,
  • Engelli kiÅŸinin gelir durumunu ilgilendiren belge,
  • Kazayla ilgili diÄŸer evraklar.

Ölümlü trafik kazalarında gerekli belgeler:

  • Trafik kazası ile ilgili kaza tespit tutanağı,
  • Ölü muayene raporları,
  • Vefat edenin aile nüfus kaydı örneÄŸi,
  • Veraset ilamı,
  • Vefat edenin gelir durumu belgesi,
  • Kaza ile ilgili adli sürece ait belgeler,
  • Kaza ile ilgili diÄŸer evraklar.

Trafik Kazaları ve Tazminata Konu Olaylar

Trafik kazaları ve tazminata konu olaylar için maddi ve manevi tazminat davaları ÅŸeklinde dava açılır. Tazminat adı verilen kavram haksız fiile baÄŸlı olarak ortaya çıkan zararın giderilmesi için uygulanır. Maddi ya da manevi zararın giderilebilmesi için zararı veren veya sorumlu olan kiÅŸi tarafından bu zarar ödenir.

Trafik kazaları nedeni ile tazminat davaları birçok nedene dayalı açılabilir. Ölüm, yaralanma, üçüncü kiÅŸilere verilen maddi zararlar, araç hasarları, bina ve yapılara verilen zararlar tazminat davalarına konu olabilen zararlardan bazılarıdır.

Ölümlü Kazalarda Tazminat Davası

Ölümlü kazalarda tazminat davası açılacağı zaman destekten yoksun kalma sebebi ile maddi ve manevi tazminat davası açılabilir. Bunun yanı sıra cenaze giderlerini karşılamak için açılan maddi tazminat davaları, ölen tedavi edildi ise bu süreçte yapılan masraflar için maddi tazminat davaları açılabilir. Manevi tazminat davası ise ölenin birinci dereceden yakınlarının talep edebileceÄŸi bir tazminat türüdür.

Yaralanmalı Kazalarda Tazminat Davası

Yaralanmalı kazalarda tazminat davası açılacaksa zarar görenin beden gücü kaybı yaÅŸaması durumunda maddi ve manevi tazminat talebi söz konusu olabilir. Ayrıca geçici iÅŸ göremezlik sebebi ile de maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.

Maddi tazminat davaları sırasında tedavi giderleri istenebilir. Kazada zarar görenin yaÅŸam boyu bakıma muhtaç olması durumunda bakıcı giderleri maddi tazminat davası ile talep edilir. Zarar görenin ekonomik geleceÄŸinin sarsılması da tazminat hakkına sebep olur.

Trafik Kazalarında Manevi Tazminat

Trafik kazalarında manevi tazminat kiÅŸilerin yanı sıra yakınlarının geçireceÄŸi travmalar sebebi ile açılabilir. Bu durumda da kaza geçirenin yakınları manevi tazminat talebi ile dava açabilir. Kaz geçirenin bedensel zararı olmasa dahi olay vuku bulduÄŸunda ya da olayın ardından geçireceÄŸi travmaya baÄŸlı olarak manevi tazminat talep edebilme hakkı bulunmaktadır.

Araç Hasarı ve Tazminat Davası

Araç hasarı ve tazminat davası trafik kazası sırasında ölüm ya da yaralanma oluÅŸmadığı takdirde açılabilir. Araçta oluÅŸan hasarın giderilmesi için zarar görenin açacağı bu davada talep edilebilecekler ÅŸunlardır:

  • Araç hasarı oluÅŸtuysa onarım bedelleri,
  • Aracın pert olması durumunda araç bedeli,
  • Araç deÄŸer kaybı,
  • Ticari araçlarda onarımdan kaynaklanan kazanç kaybı.

Yapılara Verilen Zararlarda Tazminat Davası

Yapılara verilen zararlarda tazminat davası açıldığında yol kıyısında yer alan bariyer, karayolu tesisi, yön ve iÅŸaret levhaları zarar görmüÅŸse bunların tazmini istenir. Åžehrin içerisinde bir trafik kazası olmuÅŸsa bu durumda da iÅŸ yeri, bina, kamu kurumu ya da tesisi zarar gördüyse bu zararların tazmin edilmesi için dava açılması gerekir.

 

Yolcunun Taşımacıya Açtığı Tazminat Davası

Yolcunun taşımacıya açtığı tazminat davası söz konusu olduÄŸunda yolculuÄŸun kötü geçmesi sebep gösterilebilir. Yolcuda bedensel hasar oluÅŸmasa dahi ruhsal sarsıntı ve sinir bozukluÄŸu da dayanak olarak alınabilir. Bu tür durumlarda yolcu taşımacıdan manevi tazminat talep eder.

Bunun yanı sıra yolcunun kiÅŸisel eÅŸyaları veya bagajı hasar gördüÄŸünde ya da kaybolduÄŸunda tazminat davası açılabilir. Yolcu öldüÄŸünde taşımacı kendisine teslim edilmiÅŸ olan bagajı mirasçılara ya da Sulh Hukuk HakimliÄŸi’ne teslim edene kadar bagajdan sorumlu olur.

Trafik Kazalarında Tazminat Davası Türleri

Trafik kazalarında tazminat davası türleri incelendiÄŸinde belirsiz alacak davası, tespit davası, kısmi dava ÅŸeklinde gruplama yapılabilir. Belirsiz alacak davasında ölümlü ya da yaralanmalı kazalarda ortaya çıkan zararların tazmin edilmesi saÄŸlanır.

Tespit davalarında ise trafik kazaları sebebi ile ortaya çıkan maddi ve bedensel hasarların tespiti yapılmak istenir. Kısmi dava türünde ise araç deÄŸer kaybı veya araç hasarları ile ilgili konular ele alınmalıdır. Kısmi dava ölüm ve bedensel hasarlar için açılmaması gereken bir dava türüdür.

Trafik Kazasında Tazminat Davasını Kimler Açabilir?

Trafik kazasında tazminat davası açabilenler arasında yaralanmalı kazalarda yaralı kiÅŸinin bizzat kendisi yer alır. Yaralı kiÅŸinin maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Ağır bedensel hasar oluÅŸması durumunda ise kaza geçirenin yakınları manevi tazminat davası açabilmektedir.

Ölümlü trafik kazalarında tazminat hakkı ise ölenden yaÅŸarken destek almış olan herkes için geçerlidir. Bu kiÅŸiler maddi ve manevi tazminat davası açma hakkına sahiptir. Ölenin anne, baba, eÅŸ ve çocukları tazminat davası açacakları zaman ölenin desteÄŸinden yararlandıklarını ispat etmek zorunda deÄŸildir. Bununla birlikte diÄŸer yakınlar bu davayı açacaksa ölenin yaÅŸarken kendilerine destek verdiÄŸini ispat etmeleri gerekir.

Trafik Kazası Tazminat Davası Açma Süresi

Trafik kazaları nedeni ile tazminat davaları açılırken dava açma sürelerine dikkat edilmesi gerekir. Trafik kazası oluÅŸtuÄŸunda ve zarar ortaya çıktığında bu tür davalarla ilgili olarak zamanaşımı süreleri de baÅŸlar. Bu tür davaları ilgilendiren zamanaşımı süresi ise esas zamanaşımı süresi ve ceza zamanaşımı süresi olarak ikiye ayrılır.

Trafik kazası sebebi ile zarar gören taraf ortaya çıkan zararı ve faili öÄŸrenmekle 2 yıllık zamanaşımı süresine tabi olur. Zarara uÄŸrayanın faili ve zararı geç öÄŸrense dahi her halükârda 10 yıllık zamanaşımı süresi içinde hareket etmesi gerekir. Tazminat davası esas zamanaşımı süresi olarak tanımlanan bu durumun yanı sıra ceza zamanaşımı süresine de dikkat edilmesi gerekir.

Ceza zamanaşımı süresi ise trafik kazasına baÄŸlı olarak iÅŸlenmiÅŸ bir suç nedeni ile uygulanan ceza zamanaşımı süresidir. Kaza sırasında oluÅŸan ölüm ya da yaralanmaya baÄŸlı olarak zamanaşımı süresi belirlenir. Ä°ÅŸlenen suça baÄŸlı olarak öngörülen ceza zamanaşımı süresi maddi ve manevi tazminat davası açmak için de gerekli olan süredir.

Trafik Kazası Nedeni ile Tazminat Davası Açabilenler

Trafik kazası nedeni ile tazminat davası açabilenler kazadan zarar görenlerdir. Tazminat davalarında esas olan zarar görenin zararının tazmin edilmesidir. Trafik kazası oluÅŸtuÄŸunda bundan zarar gören kiÅŸiler tazminat davası açmaya hak sahibidir.

Bu nedenle de kaza ölümle sonuçlanmışsa ölenin desteÄŸinden yoksun kalanlar tazminat davası açabilir. Destekten yoksun kalanların maddi ve manevi tazminat talep etme hakları bulunur. EÅŸlerin ölen kiÅŸinin yaÅŸam süresi veya yaÅŸça büyükseler kendi yaÅŸam süresi sınırlarına baÄŸlı olarak tazminat talep etme hakkı bulunur.

Erkek çocukların 18 yaşına kadar ya da orta öÄŸrenimdeyseler 20 yaşına kadar destekten yoksun kalma tazminatı talep etme hakları vardır. Kız çocuklar için bu süre 22 yaşına kadardır. Kız çocuk yüksek öÄŸrenim gördüÄŸünde bu yaÅŸ sınırı da 25 olur. Evlatlıkların da öz çocuklarla aynı haklara sahip olduÄŸu görülmektedir.

Ölen kiÅŸinin anne ve babası da destekten yoksun kalma tazminatı isteyebilmektedir. NiÅŸanlı olan kiÅŸiler için de niÅŸanlının evlilik hazırlığına girdiÄŸine yönelik baÅŸvuruları kanıtlaması durumunda destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açma hakkı bulunur. Maddi tazminat talebi sırasında zarar verenin verdiÄŸi zarar çeÅŸitli belgelerle ispatlanmalıdır. Bunun için de birtakım raporlara gerek duyulur.

Trafik kazası sebebi ile dava açılacağı zaman dava edilebilecek gerçek ya da tüzel kiÅŸiler ÅŸunlardır:

  • Araç iÅŸleteni,
  • Araç sürücüsü ve yardımcıları,
  • Sigorta ÅŸirketi,
  • Taşımacı.

Trafik Kazaları Görevli ve Yetkili Mahkeme

Trafik kazaları görevli ve yetkili mahkeme bakımından birden fazla yetkili mahkeme bulunur. Maddi ya da manevi tazminat davası açılacağı zaman davalılardan herhangi birisinin ikametgahında bulunan mahkemeye baÅŸvuru yapılabilir. Trafik kazasının oluÅŸtuÄŸu yer mahkemesi, zarar görenin ikametgahındaki mahkeme, trafik sigorta ÅŸirketinin merkezinin olduÄŸu yer mahkemesi de dava açılabilen mahkemelerdir.

Vekaletname Bilgileri 

Davalarını Ortaç Aktar Hukuk ve Danışmanlık ile birlikte yürütmek isteyen siz müvekkillerimiz noterden vekaletname çıkarmak zorundadırlar. Vekaletname bilgileri için lütfen iletiÅŸime geçiniz.

Haber Tarihi: 20 - Haziran - 2023