Tapu Kaydı Düzeltilmesi Davası
Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı, cinsiyeti, doÄŸum tarihleri gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı iÅŸlenmesi, tapu kaydı düzeltme davalarının kaynağını oluÅŸturur. Bu tür taleplerde kimlik bilgileri düzeltilirken, taşınmaz malikinin deÄŸiÅŸmemesi, diÄŸer bir anlatımla mülkiyet aktarımına neden olunmaması gerekir.
Türk Medeni Kanunu’nun 1027. maddesi ile Tapu Kaydının Düzeltilmesi (Tapu Tashihi) davaları düzenleme alanı bulmuÅŸtur. Bu madde hükmüne göre; ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, Tüzük kuralları uyarınca re’sen düzeltilmesi mümkün olan basit yazı yanlışlıkları (adi yazım hataları) dışında, mahkeme kararı olmadıkça, hiçbir düzeltmede bulunamaz.
Taşınmazın aynına iliÅŸkin bulunan bu davaların, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 12. maddesi uyarınca taşınmazın bulunduÄŸu yer mahkemesinde açılması gerekir.
Böyle bir davayı da kural olarak tapu maliki ile mirasçıları açabilir. Bunun yanı sıra 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 702 nci maddesinin son fıkrası uyarınca, ortaklardan her birinin topluluÄŸa giren hakların korunmasını saÄŸlayabileceÄŸi ve bu korumadan bütün ortakların yararlanabileceÄŸi öngörüldüÄŸünden, elbirliÄŸi mülkiyetinde, ortaklardan herhangi biri de tek başına tapuda miras bırakanla ilgili düzeltme isteyebilir.
Tapu Sicili TüzüÄŸü hükümleri ve özellikle 75 inci maddesi nazara alındığında, tapu müdürlüklerine oldukça geniÅŸ yetkiler verilerek tapudaki hataların daha kısa bir sürede, idari yoldan düzeltilmesine imkân verildiÄŸi görülmektedir. Yine bu maddenin son fıkrasında ise “Bu madde hükümleri uyarınca kayıt düzeltmeleri için müdürlüklere baÅŸvuru yapılması zorunludur.” hükmü bulunmaktadır.
Tapu Sicili TüzüÄŸünün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüÄŸe girdiÄŸi 17.8.2013 tarihinden sonra, davacının, mahkemeye müracaat etmeden, öncelikle ilgili tapu müdürlüÄŸüne yukarıda açıklanan prosedüre uygun ÅŸekilde baÅŸvurması, eÄŸer bu talebinde istediÄŸi sonucu alamazsa daha sonra mahkemeye baÅŸvurması gerekir.
Göz Önünde Tutulacak Hususlar
- Tapu kaydı getirtilir.
- Yüzölçümü ve hudut düzeltilmesi davalarında, taşınmaza tapu kaydı uygulanmak üzere, bilirkiÅŸi aracılığıyla keÅŸif yapılır. Tapu fen memuruna taşınmaz ölçtürülerek krokisi düzenletilir. Hudutlardaki deÄŸiÅŸiklik araÅŸtırılır. Ne sebeple hudutların deÄŸiÅŸtiÄŸi tespit edilir.
Tapu Kaydında Düzeltim Davaları 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun yürürlüÄŸe girmesinden sonra, çekiÅŸmesiz yargı iÅŸi olan tapu kaydının düzeltilmesi davalarında Sulh Hukuk Mahkemeleri görevliMahkeme haline gelmiÅŸtir. Tapu kaydının düzeltilmesi davaları taşınmaz kaydının bulunduÄŸu Tapu Sicil MüdürlüÄŸü hasım gösterilerek bulunduÄŸu yer mahkemesinde açılacaktır.
Uygulamada en çok dikkat edilmesi gereken hususların başında ise tapuda isim tashihi, tapu kaydında düzeltim davası vs. adı altında tapu iptal ve tescil davalarının açılması, hak sahibi olmayanlar tarafından dava açılması, mülkiyeti ihlal edilen kiÅŸiler hasım mevkine alınmaksızın Tapu MüdürlüÄŸü husumeti ile davaların açılıp görülmesi gibi hususlardır. Bu tür davaların, konusu tapu kaydında düzeltim ya da isim tashihi davası olsa bile süre geçirilmeksizin takibi için Hazine Avukatlığına bildirilmesi veya Muhakemat hizmeti temin edilemiyor ise Hukuk MüÅŸavirliÄŸinden temsil yetkisi alınması ve muhakkak mahkeme kararlarının temyiz edilmesinin saÄŸlanması büyük önem taşımaktadır.
ÖZET: Tapu kaydında düzeltim davalarının ad, soyad, baba adı, cinsiyet, doÄŸum tarihleri gibi kimlik bilgilerinin tapu siciline eksik ya da hatalı iÅŸlenmesinden doÄŸan basit yazım hatalarından kaynaklanan bir dava olduÄŸu asla gözden kaçırılmamalıdır.