Sigorta Sözleşmelerinden Kaynaklanan Uyuşmazlıklarda Sigorta Tahkim Komisyonu
Sigorta SözleÅŸmelerinden Kaynaklanan UyuÅŸmazlıklarda Sigorta Tahkim Komisyonu
Sigorta sözleÅŸmelerinden kaynaklanan uyuÅŸmazlıklarda tahkim; mutlak mahkeme yetkisine bırakılmamış olan konularda, uyuÅŸmazlığa düÅŸen tarafların uyuÅŸmazlığın çözümünü, bir komisyon tarafından belirlenen hakem heyetine bırakmasıdır.
5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu 30. Maddesi gereÄŸince de sigorta ettiren veya lehine sigorta yapılan ile sigorta tahkim sistemine üye sigorta kuruluÅŸları arasında sigorta sözleÅŸmesinden kaynaklanan uyuÅŸmazlıkların çözümleri için sigorta tahkim komisyonuna baÅŸvurulabilmektedir. Sigorta tahkim komisyonuna baÅŸvuru mahkemelere alternatif bir yol olarak getirilmiÅŸ ve uyuÅŸmazlığın çözümünde sürecin hızlanması amaçlanmıştır.
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvurmanın Faydaları Nelerdir?
Sigorta sözleÅŸmesinden kaynaklanan uyuÅŸmazlıklarda Sigorta Tahkim Komisyonuna baÅŸvuru yapılması sonucunda komisyon tarafından uyuÅŸmazlığın çözümü için hakemler atanmaktadır. Atanan hakemler bu alanda uzmanlaÅŸmış kiÅŸilerden oluÅŸmaktadır.Bu sebeple de uyuÅŸmazlık basit ,süratli ve adil bir biçimde hakemler tarafından çözülmektedir.
Böylelikle Sigorta Tahkim Komisyonu ; sigorta sözleÅŸmesinden kaynaklanan uyuÅŸmazlıklar açısından baÅŸvuran kiÅŸilere, mahkeme sürecine göre daha hızlı, kolay ve pratik olan alternatif bir yol sunmaktadır. Bunun yanı sıra mahkeme yoluna nazaran Sigorta Tahkim Komisyonuna yapılan baÅŸvurular daha az masraf gerektirmektedir. Komisyona intikal eden uyuÅŸmazlıkların çözümü, tarafların aksine bir anlaÅŸması olmadığı takdirde, kanunda belirtilen süre sınırları içerisinde bağımsız hakemlerce gerçekleÅŸtirilecektir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Şartları Nelerdir?
1-UyuÅŸmazlığın tarafı olan sigorta kuruluÅŸunun uyuÅŸmazlık tarihinde sigorta tahkim sistemine üye olması gerekmektedir.
2-EÄŸer sigorta kuruluÅŸu birinci koÅŸulu saÄŸlıyorsa öncelikle sigorta sözleÅŸmesine aykırılığı iddia eden sigorta ettiren yahut lehine sigorta yapılanın yaÅŸanan uyuÅŸmazlığa iliÅŸkin sigorta kuruluÅŸuna baÅŸvuru yapması gerekmektedir.
3-UyuÅŸmazlıkla ilgili sigorta komisyonuna üye sigorta kuruluÅŸunun yapılan baÅŸvuruya cevaben talebin karşılamayacağını nihai yahut kısmi bir yazıyla belirtmesi yahut 15 GÜN içerisinde hiçbir cevap vermemesi gerekmektedir.
4-Sigorta sözleÅŸmesinden kaynaklanan rizikonun gerçekleÅŸme tarihinin sigorta kuruluÅŸunun komisyona üye olduktan sonra gerçekleÅŸmesi gerekmektedir.
5-Zorunlu sigortalarda üye sigorta ÅŸirketinin komisyona üye olup olmadığına bakılmaksızın 18.04.2003 tarihinden itibaren Sigorta Tahkim Komisyonuna baÅŸvurulabilinmektedir.
6-UyuÅŸmazlık mahkemeye, tahkime veya Tüketici sorunları hakem heyetine intikal etmemiÅŸ olmalıdır.
Åžayet yukarıda yer alan ÅŸartların gerçekleÅŸmesi durumunda artık sigorta sözleÅŸmesinin tarafı olan ve zarar görenler sigorta kuruluÅŸunun nihai cevap yazısı yahut cevap verilmediyse baÅŸvuru yapıldığına dair belge, iddiaların ispatlanmasına yarayacak deliller, komisyonun hazırlamış olduÄŸu baÅŸvuru formu ve baÅŸvuru ücretinin ödendiÄŸine dair makbuz ile beraber komisyona baÅŸvurabilmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Sırasında Aranan Belgeler Nelerdir?
1- Eksiksiz olarak doldurulan ıslak imzalı başvuru formu ,
2-BaÅŸvuruyu yapan gerçek kiÅŸilerin geçerli kimlik belgesinin fotokopisi,
3-BaÅŸvuru ücretinin ödendiÄŸini gösteren banka makbuz örneÄŸi,
4-Sigorta kuruluÅŸunun baÅŸvuruya iliÅŸkin kısmen yahut tamamen olumsuz sonuçlandırılan ÅŸirket yetkililerince imzalanmış nihai cevap yazısı veya baÅŸvurunuzu yaptıktan sonra sigorta kuruluÅŸunun 15 Ä°Åž GÜNÜ (Trafik Sigortalarında 15 GÜN) sonunda yazılı cevap verilmediÄŸinin ispatına yönelik belge,
5-KuruluÅŸtan alınan cevabın talepleri neden karşılamadığını içeren detaylı cevap ve neyin talep edildiÄŸini net ve somut olarak ifade eden beyanları içeren dilekçe,
6-UyuÅŸmazlık konusuna iliÅŸkin haklılığı destekleyen diÄŸer tüm belge ve delillerin okunaklı birer sureti (Mevcut Sigorta SözleÅŸmesi yahut Sigorta Poliçesinin bir suretiyle beraber) ile beraber uyuÅŸmazlığın çözümü amacıyla Sigorta Tahkim Komisyonuna baÅŸvurulabilinmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonunun Vereceği Karar ve Karara Karşı İtiraz Yolu
BaÅŸvuru Komisyona ulaÅŸtıktan sonra söz konusu talep, Komisyon Raportöleri tarafından en geç 15 güniçerisinde ön incelemesi tamamlanarak, baÅŸvurunun sigorta hakemlerine havale edilip edilmeyeceÄŸinin kararı verilir.
Åžayet baÅŸvuru sigorta hakemleri tarafından sonuçlandırılmasına karar verilirse, dosya Komisyon tarafından hakem listesinden seçilen bağımsız hakemlere iletilir. Hakemlerin incelemeyi en geç 4 ay içerisinde tamamlamaları ve karar vermeleri gerekmektedir. Hakem kararı Komisyon tarafından uyuÅŸmazlık taraflarına bildirilecektir.
Sigortacılık yapan kuruluÅŸ ile sigorta ettirenler arasındaki tutarı 5.000 TL'ye kadar olan uyuÅŸmazlıklarda, sigortahakemleri tarafından verilen kararlar kesindir. Ancak, 5.000 TL ve üzerindeki uyuÅŸmazlıklar hakkındaki sigorta hakemi kararlarına karşı kararın bildiriminden itibaren 10 GÜN için Komisyon nezdinde bir defalık itiraz edilebilir.
40.000 TL üzerindeki uyuÅŸmazlıklarda itiraz üzerine verilen kararlara karşı taraflarca temyiz yoluna gidilebilir. Bu miktarın altında kalan uyuÅŸmazlıklara itiraz hakem heyetince verilen kararlar kesindir.