Telefon: 0 531 846 1782

Haber Detay

Sigorta Primi Eksik Yatırılan İşçinin Hakları

İşçilik alacağı izin ücreti

Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması

Ä°ÅŸçilerin neredeyse tamamı emekli olabilmeyi ve emekliliÄŸinde rahat bir yaÅŸam sürmeyi hedefler. Emeklilik için devletin koymuÅŸ olduÄŸu bazı kurallar ve ÅŸartların saÄŸlanması gereklidir. Bunlardan birisi de sigorta primlerinin belirli ÅŸartlarda ve günde yatırılmasıdır. Böylesine önemli bir özelliÄŸi olan sigorta primleri maalesef iÅŸverenler tarafından ek külfet olarak görülmekte ve masrafları dolayısıyla usulüne uygun yatırılmamaktadır. Ä°ÅŸçiler ise sigorta primlerinin gerçek maaÅŸ üzerinden gösterilmemesi veya sigorta primlerinin hiç yatırılmaması nedeniyle maÄŸdur olmaktadırlar. Ä°ÅŸçilerin gerçek maaÅŸları üzerinden primlerinin yatırılmaması iÅŸ sözleÅŸmesinin feshedilmesinde haklı neden kabul edilmektedir. Hal böyleyken iÅŸçinin en temel özlük haklarından birisinin iÅŸveren tarafından yok sayılması ve buna iliÅŸkin usülsüz yapılması hem haklı fesih nedeni kabul edilmekte hem de bu usülsüzlük için idari para cezası kesilmektedir.

Sigorta Primleri Eksik Yatırılan Ä°ÅŸçinin Hakları Nelerdir ? 

Sigorta primleri eksik yatırılan iÅŸçi, iÅŸ sözleÅŸmesini bu nedene dayalı olarak feshedebilir. Ä°ÅŸ sözleÅŸmesinin haklı nedenle feshedilmesi halinde iÅŸçi kıdem tazminatına hak kazanacak ve bu tazminatı iÅŸveren ödemez ise yasal yollara baÅŸvurabilecektir. DiÄŸer yandan iÅŸçi, SGK’ya ÅŸikayette bulunarak iÅŸverenin idari para cezasına çarptırılmasını da isteyebilir. Yine iÅŸçiler sigorta primlerinin eksik yatırıldığına yönelik ÅŸikayetlerini Alo 170 servis numarasına da bildirebilirler. Alo 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının oluÅŸturduÄŸu bir çaÄŸrı ağı olup bu tür ÅŸikayetlerin incelenmesi için kurulmuÅŸtur.

Sigortası hiç yapılmamış iÅŸçiler ise bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu Merkez Ä°l Müdürlüklerine baÅŸvurularını yapmalıdır.

Sigorta primlerinin eksik yatırılması veya hiç yatırılmaması nedeniyle ÅŸikayette bulunacak veya dava açacak kiÅŸilerin bordroları önem taşır. Nitekim bordroda gösterilen maaÅŸ ile SGK’ya bildirilen maaÅŸ arasındaki farklılık iÅŸçinin haklı kılınması için yeterli olacaktır. Bu nedenle gerçek maaşınızı gösterir evrakları saklamanız, bu evrakları yeri geldiÄŸinde SGK yetkililerine veya Ä°ÅŸ Mahkemelerine ibraz etmeniz iddianızı ispatlamanız açısından önem taşır.

Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması Nedeniyle Ä°ÅŸ SözleÅŸmesinin Feshi ve Kıdem Tazminatı

Yargıtay’ın vermiÅŸ olduÄŸu kararlar doÄŸrultusunda sigorta primleri eksik yatırılan iÅŸçi, iÅŸ sözleÅŸmesini haklı nedenle feshedebilir. Bu fesih iÅŸlemi derhal fesih olarak kabul edilir ve iÅŸçi fesih iradesini bildirdiÄŸi gün itibariyle iÅŸe gitmeyecektir. Bu nedenle iÅŸ sözleÅŸmesini fesheden iÅŸçi kıdem tazminatına hak kazanacak ve bu tazminatın iÅŸveren tarafından ödenmesini isteyecektir. Ä°ÅŸverenin kıdem tazminatı ödemesi yapmaması halinde ise Ä°ÅŸ Mahkemelerinde alacak davası açılacak ve taraflar arasındaki uyuÅŸmazlık Ä°ÅŸ Mahkemeleri önünde çözülecektir.

Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması Ä°ÅŸ SözleÅŸmesini Feshetme Ä°mkanı Verir Mi?

Yargıtay’ın farklı dairelerinin vermiÅŸ olduÄŸu kararlar doÄŸrultusunda; sigorta primlerinin eksik yatırılmasının iÅŸ sözleÅŸmesini haklı nedenle feshetme nedeni olarak kabul edilecektir.

Sigorta Primlerinin Eksik Yatırılması Nedeniyle Ä°ÅŸ SözleÅŸmesini Fesheden Ä°ÅŸçi Ä°hbar Tazminatına Hak Kazanır Mı?

Ä°ÅŸ sözleÅŸmesini, sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle fesheden iÅŸçi iÅŸ sözleÅŸmesini kendisi haklı nedene dayalı olarak feshettiÄŸi için ihbar tazminatı alamaz. Buna iliÅŸkin aÅŸağıda sunacağımız Yargıtay 7. hukuk Dairesi kararı yol gösterici olacaktır :

ÖZET: Somut olayda; davacı isticvap beyanında davalı iÅŸverenin hakareti ve kendisinin üzerine balyozla yürümesi nedeniyle iÅŸe gitmediÄŸini beyan etmiÅŸ olup davacının bu beyanı davacıya baÄŸlar. Davacı tanıklarının ikisinin davacının komÅŸusu olduÄŸu ve iÅŸyeri çalışanı olmadığı, diÄŸer tanığın ise fesihle ilgili bilgisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle davacının iÅŸ akdinin davacı tarafından sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle haklı nedenle feshedildiÄŸinin kabul edilmesi gerekir. Ä°ÅŸ akdini haklı nedenle de olsa fesheden tarafın ihbar tazminatına hakkı olmadığı ve davacının beyanının davacıyı baÄŸlayacağı gözetilmeden ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalıdır.

(4857 S. K. m. 17) (1475 S. K. m. 14)

Dava: Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay’ca incelenmesi davalı D. M. vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteÄŸinin süresinde olduÄŸu anlaşılmakla, dosya incelendi, gereÄŸi görüÅŸüldü:

Karar: 1- Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiÅŸ bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalı D. M. Åžirketinin aÅŸağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,

2-Davacı, 20.03.1997 tarihinde asgari ücret karşılığında iÅŸçi olarak çalışmaya baÅŸladığını, 05.04.2004 tarihinde iÅŸveren tarafından hiçbir haklı gerekçegösterilmeden ve hiçbir tazminat ödenmeden iÅŸine son verildiÄŸini, çalışma süresinin 7 yılı aÅŸmış olmasına raÄŸmen iÅŸveren tarafından sigortasının 286 gün olarak yatırıldığını öÄŸrendiÄŸini, 2006/174 Esas sayılı dava dosyası ile hizmet tespiti davası açtığını ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin ve fazla çalışma alacaklarının tahsilini istemiÅŸtir.

Davalı, davacının iÅŸe mazeretsiz olarak 1 aydan fazla devam etmediÄŸi için iÅŸ aktine 4857 sayılı Yasanın 17 maddesi 2-f bendi uyarınca haklı gerekçe ile son verildiÄŸini, haklı sebeplerle iÅŸ akdine son verilen davacının kıdem-ihbar tazminatı almasının yasa gereÄŸi mümkün olmadığını bildirerek davanın reddi gerektiÄŸini savunmuÅŸtur.

Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkiÅŸi raporuna dayanılarak, davacının davalı iÅŸverene ait mermer ocağında 20.03.1997 tarihinde çalışmaya baÅŸladığı, 05.04.2004 tarihinde hiçbir haklı neden gösterilmeden iÅŸverence iÅŸ akdinin sona erdirildiÄŸi, mahkemenin 2006/174 Esas 2009/455 Karar sayılı ilamı ile hizmet tespitine yönelik davanın Yargıtay onamasından geçerek kesinleÅŸtiÄŸi, davalı iÅŸverenin iÅŸ akdini haklı nedenlerle sona erdirdiÄŸini kanıtlayamadığı gerekçesiyle SGK Genel MüdürlüÄŸüne yönelik davanın feragat sebebi ile reddine, davalı iÅŸverene yönelik davanın kısmen kabulüne karar verilmiÅŸtir.

Ä°hbar tazminatı, iÅŸ sözleÅŸmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iÅŸ sözleÅŸmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. Ä°ÅŸçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iÅŸ sözleÅŸmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde iÅŸveren de ihbar tazminatı talep edemez.

Somut olayda; davacı isticvap beyanında davalı iÅŸverenin hakareti ve kendisinin üzerine balyozla yürümesi nedeniyle iÅŸe gitmediÄŸini beyan etmiÅŸ olup davacının bu beyanı davacıya baÄŸlar. Davacı tanıklarının ikisinin davacının komÅŸusu olduÄŸu ve iÅŸyeri çalışanı olmadığı, diÄŸer tanığın ise fesihle ilgili bilgisinin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle davacının iÅŸ akdinin davacı tarafından sigorta primlerinin eksik yatırılması nedeniyle haklı nedenle feshedildiÄŸinin kabul edilmesi gerekir. Ä°ÅŸ akdini haklı nedenle de olsa fesheden tarafın ihbar tazminatına hakkı olmadığı ve davacının beyanının davacıyı baÄŸlayacağı gözetilmeden ihbar tazminatı talebinin reddine karar verilmesi gerekirken kabulü hatalıdır.

Sonuç: Temyiz olunan kararın, yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, peÅŸin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 06.03.2014 tarihinde oybirliÄŸi ile karar verildi.

Vekaletname Bilgileri 

Mirastan mal kaçırma iÅŸlemlerine dair açılacak muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescili davalarını Ortaç Aktar Hukuk ve Danışmanlık ile birlikte yürütmek isteyen siz müvekkillerimiz noterden vekaletname çıkarmak zorundadırlar.

Haber Tarihi: 07 - Ocak - 2020