Telefon: 0 531 846 1782

Haber Detay

Bedelli Askerlikten Yararlananlar Kıdem Tazminatını Alabilir mi?

İşçilik alacağı izin ücreti

Bedelli askerlik yasası 3 AÄŸustos tarihli Resmi Gazete’de “ASKERLÄ°K KANUNU Ä°LE DÄ°ÄžER BAZI KANUNLARDA VE 663 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLÄ°K YAPILMASINA DAÄ°R KANUN” baÅŸlığıyla yayımlandı. Meclisten geçen yasada askerlik süresi 21 güne indirildi, askerlik süresince çalışanların “ücretsiz izinli” sayılacağı hükme baÄŸlandı.

   Dolayısıyla askere gidenlerin 21 gün boyunca sigortaları yatmayacak, ücretleri ödenmeyecek ama askerlik dönüÅŸü aynı iÅŸ yerinde çalışmaya devam edecekler.

   Ä°ÅŸçinin bedelli askerliÄŸi kullanırken ücretsiz izinli sayılmasının yanında bir seçenek daha var. Ä°ÅŸçiye bu seçenekleri adeta bir seçimlik hak gibi verilmiÅŸ, iÅŸverenin rızası aranmamaktadır. DiÄŸer seçenek ise ÅŸu:

  1. Ä°ÅŸçi dilerse, kıdem tazminatını alıp iÅŸten ayrılabilecek. Bu durumda askerlik dönüÅŸü aynı iÅŸyerine dönemeyecek.

   Daha önceki bedelli askerlik uygulamalarında fiilen askerlik yapma durumu söz konusu deÄŸildi. Dolayısıyla yükümlüler iÅŸlerinden ayrılmadan askerlik hizmetini yerine getirebiliyordu. Ancak bu kez bedelli askerlik yapacak kiÅŸilerin 21 gün süreyle iÅŸ yerinden ayrılmaları gerekecek. Dolayısıyla bu kiÅŸilerin önüne üç seçenek bulunuyor:

  1. EÄŸer birikmiÅŸ yeterli senelik izinleri varsa veya iÅŸveren gelecek yılın izin süresini mahsup etmeyi kabul ederse, bedelli askerlik yükümlüleri, ücretli senelik izin kullanarak iÅŸyerinden ayrılabilir. Bu durumda sigortaları yatmaya devam eder. Askerlik hizmetini tamamlayan kiÅŸi iÅŸine geri döner.
  2. Askerlik yapacağına dair belgeyi Askerlik Åžubesi’nden alan kiÅŸi bu belge ile iÅŸ akdini feshedebilir. EÄŸer çalışması bir yıldan fazla ise kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Askerlik dönüÅŸü bu iÅŸ yerinde çalışma hakkı olmaz.
  3. Askerlik yapacağına dair belgeyi Askerlik Åžubesi’nden alan kiÅŸi bu belge ile bu kanuna göre iÅŸ akdini askerlik süresince askıya alabilir – ücretsiz izinden yararlanabilir. Bu durumda kıdem tazminatını almaz, askerlikte geçirdiÄŸi süre boyunca sigortası yatmaz. Askerlik dönüÅŸü aynı iÅŸ yerinde çalışmaya devam eder. Askerlik öncesi sigortasının yatırıldığı süre, sonrasındaki çalışma süresine eklenerek kıdem tazminatı hesaplanır. Askerlik sırasında sigortalı olmayan kiÅŸiler daha sonra emekli olmak için bu süreyi borçlanabilir.

   Ancak emeklilik yaşı git gide daha da arttığı ve pek çok kiÅŸinin emeklilik için sadece gerekli yaşı beklediÄŸi düÅŸünüldüÄŸünde askerlikte geçirilen süreyi borçlanmak için acele etmemek gerekir. Emeklilik yaşı geldiÄŸi zaman hizmet süresi yetersiz kalırsa ancak o zaman için askerlik borçlanması düÅŸünülebilir.

 

Avukat UÄŸurcan AKTAR - Ä°stanbul Barosu

Haber Tarihi: 06 - Ekim - 2018