Telefon: 0 531 846 1782

Haber Detay

Araç değer kaybı avukatı

İşçilik alacağı izin ücreti

Araç deÄŸer kaybı avukatı trafik kazaları sonucunda oluÅŸan hasarlar ve hukuki süreç için danışmanlık ve vekillik hizmeti alınacak meslek mensubudur. Kaza yaptıktan sonra motorlu araç onarım gördüyse satış deÄŸerinde belli bir oranda düÅŸüÅŸ olur. Araç deÄŸer kaybı araç sahibinin malında zarar oluÅŸması durumunda talep edilir. Araç deÄŸer kaybı olarak adlandırılan durum aracın olay tarihinde taşıyacağı deÄŸer ile kazadan sonra tamir edilmesi durumunda ortaya çıkan deÄŸeri arasındaki maddi farktır.

Araç onarıldığında ikinci el olarak satışı sırasında kazaya baÄŸlı onarımdan kaynaklanan bir deÄŸer düÅŸüÅŸü olur. TRAMER kayıtları incelendiÄŸinde aracın hasar gördüÄŸü ve onarım geçirdiÄŸi anlaşılır.

Araç DeÄŸer Kaybı Nedir?

Araç deÄŸer kaybı avukatı tarafından temsil edilmek hak kayıplarının engellenmesi açısından en doÄŸru yaklaşımdır. Trafik kazaları nedeni ile oluÅŸan araç hasarları onarılsa dahi aracın maddi deÄŸerinde bir düÅŸüÅŸ yaÅŸanır. Araçta oluÅŸan bu maddi deÄŸer kaybı ise araç deÄŸer kaybı olarak adlandırılır. Araç deÄŸer kaybı hesaplanacağı zaman çeÅŸitli kriterlere bakılır. DeÄŸer kaybına yönelik miktarın belirlenme aÅŸamasında aracın modelinin yanı sıra markasına, kaza olduÄŸundaki kilometresine, aracın yaşına bakılır.

DeÄŸer kaybı olarak adlandırılan durum bilirkiÅŸi raporları ile tespit edilir. Aracın kazadan önceki serbest piyasadaki satış deÄŸeri ile kaza olduktan sonra ve onarımın ardından ikinci el piyasasındaki satış deÄŸeri arasındaki farkın ne olduÄŸunun tespit edilmesi gerekir. 

Araç DeÄŸer Kaybı Tazminatı

Araç deÄŸer kaybı avukatı kiÅŸi haklarının korunması, savunulması ya da hakların sınırlarının doÄŸru anlaşılabilmesi için görev yapar. Hukuki destek almak trafik kazaları sırasında ortaya çıkan araç deÄŸer kaybı gibi konularda yasal hakların doÄŸru anlaşılabilmesi için gereklidir. Bu sayede zaman kaybı yaÅŸanması engellenirken hukuki sürecin doÄŸru takip edilmesi, hakların korunması da saÄŸlanır. Araç deÄŸer kaybı tazminatı söz konusu ise her kilometre deÄŸerine sahip araçlar için deÄŸer kaybı tazminatı istenebilmektedir. 

Trafik sigortası genel ÅŸartları incelendiÄŸinde yapılan deÄŸiÅŸikliklerin ardından 2021 yılından itibaren araçta kilometre sınırına baÄŸlı olan tazminat davası hakkının kaldırıldığı görülür. Buna baÄŸlı olarak da aracın kilometresi ne olursa olsun araç deÄŸer kaybı tazminat davası açılabilmektedir. Araç deÄŸer kaybı baÅŸvurusu yapılması gerekli ise koÅŸulların saÄŸlanıp saÄŸlanmadığına bakılır. Araç deÄŸer kaybı baÅŸvurusu öncelikle sigorta ÅŸirketi üzerinden gerçekleÅŸtirilir.

Sigorta ÅŸirketi yazılı ÅŸekil ÅŸartına baÄŸlı olarak yapılan bu müracaata onay vermediÄŸinde ya da geri dönüÅŸ saÄŸlamadığında ise Sigorta Tahkim Komisyonu devreye girer. Sigorta ÅŸirketinin baÅŸvurunun ardından 15 günlük yasal bir süre içinde müracaatı yanıtlaması beklenir. 

Araç DeÄŸer Kaybı Tazminat Davası

Araç deÄŸer kaybı avukatı araç deÄŸer kaybı tazminat davası açılacağı zaman baÅŸvurulan uzmandır. Hukuki konularda destek alınması kiÅŸi haklarının korunması açısından gerekir. Bir motorlu araç kazaya karıştığında hasar oluÅŸması durumunda onarılması gerekir. Bu iÅŸlem ise motorlu aracın piyasa satış deÄŸerinde istenmeyen bir düÅŸüÅŸe yol açar. Kazaya karışan taraflardan zarar gören bu durumda sigorta ÅŸirketine baÅŸvuru yapmak sureti ile zararının tazmin edilmesini isteyebilir. 

Aracın kazaya karışmadan önceki piyasa deÄŸeri ile kazaya karıştıktan sonra onarılması ile oluÅŸan piyasa satış deÄŸeri arasında belirgin bir fark olur. Araç deÄŸer kaybı davası açılmak sureti ile aracın sahibi aracında ortaya çıkan bu piyasa deÄŸerindeki düÅŸüÅŸü karşı taraf sürücüsünden tazmin edebilir. Araç sahibinin kazaya karışan taraftan alabileceÄŸi oran karşı tarafın kusur oranı ile de iliÅŸkilidir.

Kazaya karışan araç sahibi aracının piyasa deÄŸerinde oluÅŸan deÄŸer kaybını talep edeceÄŸi zaman kusurlu tarafın; araç sahibi, araç sürücüsü araç iÅŸleteni ya da zorunlu mali sorumluluk sigortasından talepte bulunabilir. 

Araç DeÄŸer Kaybı Davası ve KoÅŸulları

Araç deÄŸer kaybı avukatı tazminat davası açılması gerekli ise danışılması gereken kiÅŸidir. Bu sayede kiÅŸi haklarının korunması da saÄŸlanır. Kazaya karışan araçta oluÅŸacak hasar giderilse dahi aracın ikinci el piyasa deÄŸerinde belirli bir oranda kayıp yaÅŸanır. Araç deÄŸer kaybı davası ve koÅŸulları söz konusu ise öncelikle davaya karışan araçlar devreye girer. Kaza oluÅŸtuÄŸunda çift taraflı bir trafik kazasından söz edilebilmesi zorunludur. Ayrıca deÄŸer kaybına yönelik olarak talepte bulunacak olan kiÅŸinin kusur oranına da bakılması gerekir.

  • Kaza sırasında araçta bir hasar oluÅŸmalı ve onarım da gerçekleÅŸtirilmelidir.
  • Kaza çift taraflı bir trafik kazası olmak zorundadır.
  • DeÄŸer kaybı talep edenin kusur oranına bakılmalıdır.
  • Hasarlı parçalar daha önceden baÅŸka bir kazaya baÄŸlı olarak onarılmış olmamalıdır. 
  • Tek taraflı olan kazalarda araç deÄŸer kaybı talep edilemez. (AÄŸaca çarpma, bir yere sürtme vb.)
  • Taraflardan %100 kusurlu olan araç deÄŸer kaybı talep edemez.

Araç DeÄŸer Kaybı Hesaplama

Araç deÄŸer kaybı avukatı ile temsil edilen kiÅŸilerin hakları güvence altına alınır. Bu nedenle de her tür hukuki konuda avukatlık hizmeti alınması yarar saÄŸlar. Araç deÄŸer kaybı hesaplama iÅŸlemleri sırasında ise bazı teknik çalışmaların yapılması zorunludur. Araç deÄŸer kaybı hesaplama iÅŸlemi sırasında hasarlı bölgenin daha önce bir onarım görüp görmediÄŸine bakılır.

Araçta tespit edilecek olan deÄŸer kaybından diÄŸer araçtaki kusur oranına baÄŸlı olarak zarar veren sürücünün yanı sıra aracın iÅŸleteni de müteselsilen sorumlu olur. Karşı tarafın kusur oranı ise talep edilen zarar belirlenirken dikkate alınır. Kaza geçiren araçla ilgili olarak piyasa deÄŸerinde oluÅŸan düÅŸmeyi belirleyen birçok kriter dikkate alınır. Ä°nceleme sırasında göz önünde bulundurulacak olan unsurlar ÅŸunlardır:

  • Araç modeli
  • Araç markası
  • Araç özelliÄŸi
  • Kazanın ardından araçta oluÅŸan hasar
  • Kaza sebebi ile araçta yapılan onarımlar
  • Araç kilometresi
  • Araç kaza yaptığındaki yaşı

Araç DeÄŸer Kaybı Hangi Durumda Ä°stenmez?

Araç deÄŸer kaybı avukatı tarafından verilecek danışmanlık hizmeti sayesinde araç deÄŸer kaybı hangi durumlarda istenmez konusu ile ilgili olarak bilgi alınabilir. Araçla ilgili olarak bazı durumlarda deÄŸer kaybına yönelik bir talep oluÅŸturulamaz. Araç deÄŸer kaybı olarak tanımlanan durum motorlu araçlar için geçerlidir. Motorlu bir araç kaza yaptığında kazadan önceki piyasa satış deÄŸeri ile kazanın ardından onarımla birlikte piyasa satış deÄŸeri arasında fark ortaya çıkar.

Araç kazanın ardından çok fazla hasar gördüÄŸünde ve onarımı ekonomik olmadığında perte çıkar. Aracın hurdaya çıkması durumunda ise araç sahibinin araca ait ikinci el piyasa deÄŸeri üzerinden tazminat alma hakkı doÄŸar. Bu bedel araç bedeli olarak sürücüye verilir. Hurdaya çıkan bir araç söz konusu ise araç sahibi araç deÄŸer kaybı konusunda bir talep oluÅŸturamaz. 

Araç DeÄŸer Kaybı Sorumlu Taraf

Araç deÄŸer kaybı avukatı tarafından temsil edilen kiÅŸiler açısından haklar güvence altına alınabilir. Araç deÄŸer kaybı sorumlu taraf söz konusu ise kazanın çift taraflı olup olmadığına bakılması gerekir. Kaza çift taraflı olduÄŸunda ve kazaya karışan araçlar motorlu ise kazaya baÄŸlı olarak ortaya çıkan deÄŸer kaybı gerçek zarar kapsamında deÄŸerlendirilmektedir.

Kazaya karışan motorlu araç sahibi, araç iÅŸleteni ve varsa baÄŸlı olduÄŸu teÅŸebbüs trafik kanunları uyarınca koÅŸullar saÄŸlanmış ise müÅŸtereken ve müteselsilen sorumlu tutulur. Aracın zorunlu mali sorumluluk sigortacısı da aÅŸan kısım yönünden sorumlu tutulur.

Araç DeÄŸer Kaybı Davası

Araç deÄŸer kaybı avukatı araç deÄŸer kaybı davası açılırken görev alır. Bu tür bir dava açmak isteyen tarafın koÅŸulları saÄŸlayıp saÄŸlamadığına bakılması gerekir. Araç deÄŸer kaybı davası açılacağı zaman bazı belgelere ihtiyaç duyulur. Bu belgeler ise ÅŸunlardır:

  • Kaza gerçekleÅŸtiÄŸi sırada tutulan kaza tespit tutanağı
  • Kusur oranlarını belgeleyen tutanak
  • Hasara iliÅŸkin tespit tutanağı
  • Hasarı gösteren fotoÄŸraflar (Araç hasarına iliÅŸkin fotoÄŸraflar her açıdan çekilmelidir)
  • Onarım yapılırken alınan parçaların faturaları
  • Onarım sırasında ortaya çıkan iÅŸçilik bedelini belgeleyen faturalar
  • Sürücü ehliyet belgesi
  • Sürücü kimlik belgesi
  • Araçlara ait ZMMS poliçeleri
  • Araç ekspertiz raporu

Araç DeÄŸer Kaybı Sigorta Åžirketi BaÅŸvuru

Araç deÄŸer kaybı avukatı aracılığı ile uÄŸranılan zararın telafi edilebilmesi söz konusu olur. Trafik kazasına baÄŸlı olarak motorlu aracı zarar gören taraf öncelikle zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında öngörülen sınırlara baÄŸlı olarak dava baÅŸvurusu yapmadan önce ilgili sigorta kuruluÅŸu ile irtibata geçer. Bu baÅŸvuru yazılı olarak yapılır. Sigorta ÅŸirketinin araç sahibinin baÅŸvurusuna müracaat tarihinden itibaren 15 günlük yasal süresi içinde yanıt vermesi gerekir.

Sigorta ÅŸirketi baÅŸvuruya 15 gün içinde yazılı olarak cevap vermediÄŸinde ya da verdiÄŸi cevap olumsuz olduÄŸunda dava açılabilir. Araç deÄŸer kaybı tazminat davalarında dava açılmadan önce yapılması gereken ilk iÅŸlem sigorta ÅŸirketine baÅŸvurmak olmalıdır. Kazanın ardından motorlu araçta oluÅŸan hasarın tazmini istendiÄŸinde sigorta ÅŸirketine baÅŸvuru yapılmaması durumunda dava açma koÅŸulları saÄŸlanmamış olur. 

Araç DeÄŸer Kaybı Davası Öncesi Sigorta Åžirketi BaÅŸvuru ZorunluluÄŸu

Araç deÄŸer kaybı avukatı aracılığı ile alınacak danışmanlık hizmetinde araç deÄŸer kaybı davası açacak olan tarafın hakları ve haklarının sınırları net bir ÅŸekilde anlaşılabilir. Kazada zarar gören motorlu araç için talep edilecek araç deÄŸer kaybı için önce sigorta ÅŸirketine baÅŸvuru yapılır. Sigorta ÅŸirketinin sorumluluÄŸu ise kendisine yapılan dilekçe ile müracaata 15 günlük yasal süresi içinde yanıt vermektir.

Sigorta ÅŸirketi yapılan baÅŸvuruya dönüÅŸ yapmadığında ya da olumsuz yanıt verdiÄŸinde bu defa zarar gören taraf dava açabilir. Sigorta ÅŸirketine baÅŸvuru zorunluluÄŸu dava koÅŸulları arasında yer alır. Kanun gereÄŸi araç deÄŸer kaybı öncelikle karşı tarafın zorunlu mali mesuliyet sigortasından talep edilebilir. Sigorta ÅŸirketi baÅŸvuruyu kabul etmediÄŸinde ya da müracaata iliÅŸkin olarak eksik ödeme gerçekleÅŸtirdiÄŸinde Sigorta Tahkim Komisyonu’na baÅŸvurulur.

Sigorta Tahkim Komisyonu baÅŸvuruları dosya üzerinden deÄŸerlendirilmektedir. Hakemlerin gerekli bulması durumunda ise duruÅŸma düzenlenebilmektedir. Hak talep edecek olan tarafın komisyona baÅŸvuru sürecinde tüm belgelerini eksiksiz ve tam olarak sunması oldukça önemli bir konudur. 

Araç DeÄŸer Kaybı Sigorta Tahkim Komisyonu

Araç deÄŸer kaybı avukatı zarar gören taraf için dava açmadan önce sigorta ÅŸirketine baÅŸvuru yapılır. Sigorta ÅŸirketi baÅŸvuruya yasal süresi içinde yanıt vermez ya da olumsuz cevap verirse bu durumda da Sigorta Tahkim Komisyonu’na müracaat edilmesi gerekir. Araç deÄŸer kaybı tazminatı talep edilirken sorumlu olan kiÅŸilerin kimler olduÄŸu da merak edilenler arasında yer alır.

Araç deÄŸer kaybı talebi söz konusu ise dikkate alınması gereken konuların başında kazanın çift taraflı olması ve motorlu araçların kazaya karışmış olması gerekir. Kazada zarar veren sürücü, aracın iÅŸleteni ve aracın varsa baÄŸlı olduÄŸu teÅŸebbüsün sahibi müÅŸtereken ve müteselsilen sorumlu olan taraftır. Ayrıca zorunlu mali mesuliyet sigortasını yapan firma ve aÅŸan kısım dikkate alındığında varsa ihtiyari mali mesuliyet sigortacısı da sorumlu görülen taraftır.

Araç DeÄŸer Kaybı Tespit

Araç deÄŸer kaybı avukatı trafik kazaları ile ilgili olarak oluÅŸabilecek zararlar karşısında açılan tazminat davaları, araç deÄŸer kaybı davaları gibi pek çok konuda deneyimli olan meslek mensubudur. Bir avukat tarafından temsil edilmek kiÅŸi haklarının korunması sırasında önemli hale gelir. Araç deÄŸer kaybı tespit iÅŸlemleri yapılırken uyulması gereken kurallar vardır. DeÄŸer kaybı baÅŸvurusu yapan tarafın öncelikle Trafik Sigortası Genel Åžartları konusunu dikkate alması gerekir. Bu durumda ise koÅŸulların saÄŸlanıp saÄŸlanmadığına bakılacaktır.

  • Öncelikle baÅŸvuru sürecinde aracın pert olup olmadığı dikkate alınır.
  • Araç deÄŸer kaybı talebini oluÅŸturan taraf %100 kusurlu ise bu baÅŸvuruyu yapamaz.
  • Kazaya baÄŸlı hasar oluÅŸması ve hasarın tamirinin yapılması da tespit aÅŸaması için geçerlidir. 
  • Araçta onarım gören parçalar daha önce baÅŸka bir nedenle onarılmamış olmalıdır.

Araç DeÄŸer Kaybı Sigorta Tahkim Komisyonu

Araç deÄŸer kaybı avukatı bir dava açmadan önce kazada zarar gören tarafın sigorta ÅŸirketine baÅŸvuru yapmış olması koÅŸulu aranır. Bunun yanında sigorta ÅŸirketi olumlu yanıt vermez ise ya da zarar gören tarafa geri dönüÅŸ saÄŸlamadığında Sigorta Tahkim Komisyonu devreye girer. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun görevi sigorta ettiren taraf ile üye sigorta kuruluÅŸları ve sigortadan menfaat elde eden kiÅŸiler arasındaki sigorta sözleÅŸmelerine baÄŸlı olarak ortaya çıkan uyuÅŸmazlıkları çözmektir.

Bu çözüm sürecinde bağımsız olarak görev yapan sigorta hakemlerinden yardım alınır. Sigorta Tahkim Komisyonu’na baÅŸvuru öncesinde sigorta ÅŸirketi ile irtibata geçmek gerekir. Sigorta ÅŸirketinden alınan geri dönüÅŸe baÄŸlı olarak Sigorta Tahkim Komisyonu’na baÅŸvurulurken belgelerin sunulması önem arz eder. Sigorta Tahkim Komisyonu baÅŸvuruları posta yolu ile yapılabileceÄŸi gibi ÅŸahsi müracaat yolu ile de olabilir. 

BaÅŸvuru sürecinde bir form doldurulması gerekir. Form doldurulduktan sonra ise ıslak imzalı olarak teslim edilmesi icap eder. Faks yolu ile yapılan baÅŸvurular kabul edilmemektedir. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun onayladığı baÅŸvurular karşısında sigorta ÅŸirketi zararı ödemekle mesul olur. 

Sigorta Tahkim Komisyonu BaÅŸvuru Belgeleri

Sigorta Tahkim Komisyonu’na baÅŸvuru yapılırken bazı belgelerin eksiksiz ve tam olarak sunulması icap eder. Bunlardan biri de baÅŸvuru formudur. BaÅŸvuru formu doldurulduktan sonra baÅŸvuru sahibi tarafından ıslak imza ile teslim edilmelidir. 

  • BaÅŸvuru sahibinin kimlik belgesi fotokopisinin de belgeler arasında yer alması gerekir. 
  • BaÅŸvuru iÅŸlemleri sırasında bir ücret yatırılması zorunludur.
  • Yatırılan ücrete iliÅŸkin makbuzun da gerekli belgeler arasında yer alması icap eder. 
  • Sigorta ÅŸirketinin zarar gören tarafın müracaatını reddettiÄŸine dair imzalı nihai cevap yazısı teslim edilmelidir.
  • Sigorta kuruluÅŸunun neden zararı karşılamadığını açıklayan detayları içeren belge.
  • UyuÅŸmazlıkla ilgili olarak zarar gören tarafın haklılığını ispat edebilecek her tür belge.

Bu evraklar eksiksiz ve tam olarak teslim edildiÄŸinde komisyon ilgili baÅŸvuruyu incelemeye alır. BaÅŸvurunun gerekli ÅŸartları taşıyıp taşımadığının tespiti ön inceleme aÅŸamasında gerçekleÅŸir. Komisyon 15 günlük süre içinde baÅŸvurunun sigorta hakemleri tarafından ele alınıp alınmaması gerektiÄŸine karar verecektir. Bağımsız sigorta hakemleri görevlendirildiklerinde dört ay içinde karar vermek zorundadırlar. Hakemlerin süresi içinde görevini yapmaması ya da olumsuz yanıt vermesi durumunda ise uyuÅŸmazlık yetkili mahkemelere taşınabilir. 

Araç DeÄŸer Kaybı Yetkili Mahkeme ve Dava Zamanaşımı Süresi

Haksız fiile baÄŸlı olarak açılacak olan tazminat davası için Asliye Hukuk Mahkemesi’ne müracaat edilmesi gerekir. Dava sigorta ÅŸirketine karşı açılacaksa bu durumda da Asliye Ticaret Mahkemesi’ne baÅŸvurulur.  Maddi hasarlı bir trafik kazası sebebi ile zarar gören araç yetkisiz bir servise yönlendirilirse ve orijinal parça kullanılmamasından kaynaklanan bir araç deÄŸer kaybı oluÅŸursa bu durumda kasko ÅŸirketi için açılacak dava Tüketici Mahkemesi’ne olur.

Araç deÄŸer kaybı zamanaşımı süresi bakımından zararın ve tazminat yükümlüsünün öÄŸrenilmesinin ardından 2 yıldır. Bunun yanı sıra kaza meydana geldikten sonra 10 yıllık zamanaşımı süresi devreye girer.

Vekaletname Bilgileri 

Araç deÄŸer kaybı davalarını Ortaç Aktar Hukuk ve Danışmanlık ile birlikte yürütmek isteyen siz müvekkillerimiz noterden vekaletname çıkarmak zorundadırlar. Vekaletname bilgileri için lütfen iletiÅŸime geçiniz.

Haber Tarihi: 19 - Haziran - 2023