Ölümlü Trafik Kazası Tazminat
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat
Ölümlü trafik kazası tazminat davası ortaya çıkan zararın tazmin edilmesi amacıyla açılır. En az bir motorlu taşıtın karışmış olduÄŸu trafik kazalarında ölüm ya da yaralanma olabileceÄŸi gibi maddi hasarlar da söz konusu olabilir. Maddi ve manevi tazminat davaları da bu zararların giderilmesi için açılır.
Ölümlü trafik kazalarında insan ölümü gerçekleÅŸtiÄŸinde tazminat davası söz konusu olur. Ölümlü trafik kazası tazminat miktarı hesaplaması yapılacağı zaman ise bazı kriterlerin bilinmesi gerekir. Bir motorlu taşıt trafik kazası sebebi ile ölüme sebebiyet verdiÄŸinde hukuki bakımdan da sorumluluk doÄŸar.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Açabilenler
Ölümlü trafik kazası dava açabilenler bakımından ölenin yakınları hak sahibidir. Ölenin desteÄŸinden mahrum kalanların tazminat talep etme hakkı bulunur. Ölenin annesi-babası, çocukları, eÅŸi, kardeÅŸleri ya da ölenin desteÄŸine ihtiyacı olan herkes tazminat davası açabilir.
Ölümlü trafik kazalarında hukuki sorumluluÄŸun yanı sıra cezai sorumluluk da bulunur. Cezai sorumluluÄŸun sebebi taksirle öldürmeyi ilgilendirirken hukuki sorumluluk maddi ve manevi tazminatı ilgilendiren konulardan kaynaklanır.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Kime Karşı Açılır?
Ölümlü trafik kazası tazminat davası kime karşı açılır? Sorusunun yanıtı da birçok kiÅŸi açısından merak edilenler arasındadır. Bu tür bir trafik kazası vuku bulduÄŸunda dava açılabilecek kiÅŸiler ÅŸunlardır:
- Kusurlu araç sürücüsü,
- Sigorta ÅŸirketi.
Ölümlü Trafik Kazası Maddi ve Manevi Tazminat Davası
Ölümlü trafik kazası maddi ve manevi tazminat davası açılacağı zaman kazada sorumlu olan kiÅŸi ya da kurumlara karşı bu dava görülür. Maddi ya da manevi tazminat talepleri de bu tür davalar sırasında ortaya çıkar. Manevi tazminat ölenin yakınlarının yaÅŸadığı elem ve kederin hafifletilmesi amacı ile açılır. Bu davalar zenginleÅŸme amacı ile açılamaz.
Bunun yanı sıra ölenin ailesi ve yakınları cenaze giderleri için maddi tazminat davası açabilir. Destekten yoksun kalma tazminatı da ölen kiÅŸinin yaÅŸarken destek verdiÄŸi herkes tarafından açılabilmektedir. Bu kiÅŸilerden ana-baba, çocuklar ve eÅŸ dava açtığında ispat yüküne sahip olmazken diÄŸer kiÅŸiler için ispat yükü bulunur.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Ä°çin Gerekli Evrak
Ölümlü trafik kazası tazminat için gerekli evraklar eksiksiz ve tam olarak teslim edilmelidir. Bu belgeler aÅŸağıdaki gibidir:
- Trafik kazasına ilişkin kaza tespit tutanağı,
- Ölüm muayene raporu,
- Aile nüfus kayıt örneÄŸi,
- Veraset ilamı,
- Ölenin gelir durumunu içerek belge,
- SGK geliri varsa peÅŸin deÄŸerini gösterir evrak,
- Kazaya iliÅŸkin diÄŸer evraklar.
Ölümlü Trafik Kazası Görevli ve Yetkili Mahkeme
Ölümlü trafik kazası görevli ve yetkili mahkeme bakımından çok sayıda mahkeme vardır.
- Gerçek ya da tüzel kiÅŸinin yerleÅŸim yeri mahkemesi,
- Trafik kazasının gerçekleÅŸtiÄŸi yer mahkemesi,
- Trafik sigortası ÅŸirketi taraf olarak gösterileceÄŸi zaman ÅŸirket merkezinin bulunduÄŸu yer mahkemesi yetkilidir.
Görevli mahkeme ise; sigortalı kiÅŸi tacir deÄŸilse Asliye Hukuk Mahkemesi olurken davalı taraf sigorta ÅŸirketi ve sigortalı kiÅŸi ise Asliye Ticaret Mahkemesi’dir.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Davası Dava Zamanaşımı Süresi
Ölümlü trafik kazası tazminat davası dava zamanaşımı süresi bakımından 15 yıl söz konusudur. Ceza zamanaşımı süresi bakımından konu deÄŸerlendirildiÄŸinde ise cezayı gerektiren fiillerde ceza kanununun bu fiile istinaden uzun bir zaman aşımı süresi öngörmesi durumunda bu süre maddi ve manevi tazminat talepleri için geçerlidir. Ceza zamanaşımı süresi kaza sırasında ortaya çıkan ölüm ya da yaralanmaya baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸiklik gösterebilir.
Vekaletname Bilgileri
Davalarını Ortaç Aktar Hukuk ve Danışmanlık ile birlikte yürütmek isteyen siz müvekkillerimiz noterden vekaletname çıkarmak zorundadırlar. Vekaletname bilgileri için lütfen iletiÅŸime geçiniz.
Ölümlü Trafik Kazası Tazminat Talepleri
Ölümlü trafik kazası tazminat talepleri arasında birden fazla konu yer alabilir. Trafik kazaları nedeni ile maddi ve manevi zararlar olabilmekte, ölüm ya da yaralanma gibi sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Bu tür durumlarda hukuki açıdan çeÅŸitli yaptırımlar söz konusu olur. Zarar veren tarafın karşılaÅŸabileceÄŸi bu yaptırımların yanında maddi ve manevi tazminat davaları da zarar gören tarafından ya da zarar görenin yakınları aracılığı ile açılabilir.
Ölümlü trafik kazalarında cenaze giderleri maddi tazminata konu olabilir. Bunun yanı sıra ölümün hemen gerçekleÅŸmediÄŸi durumlarda tedavi giderleri ve çalışma gücünün azalmasına baÄŸlı kayıplar da talep edilebilir. Ölenin desteÄŸinden yoksun kalanların açacağı destekten yoksun kalma tazminatı da bu tür kazalar sonucunda açılabilir.
Ağır bedensel hasarlar veya ölüm gerçekleÅŸtiÄŸinde ölenin ya da zarar görenin yakınlarına manevi tazminat ödemesi de yapılabilmektedir. Manevi tazminat davaları zenginleÅŸme aracı olmayıp yaÅŸanan elem ve kederin bir nebze hafifletilmesini amaçlayan dava türleridir.