Trafik Kazalarında Tazminat Davaları
Ülkemizde hiç kimsenin trafik kazası nedeniyle maÄŸdur olmamasını temenni ediyoruz. Ancak trafik kazaları maalesef kaçınılmaz olarak gerçekleÅŸmekte ve birçok vatandaşımız maalesef vefat etmekte veya özürlü olarak kalmaktadır.
Yaralanmalı trafik kazası sonucunda yaralanan kiÅŸi, kazaya uÄŸrayarak yaralandığı tarihten iyileÅŸene kadar ya da iyileÅŸemeyecek durumda olması halinde de hekimlerce öngörülen tedavi, süresi boyunca gördüÄŸü tedavi, ameliyat, bakıcı giderleri, tedavi süresince çalışmadığı aylara iliÅŸkin kazanç kaybı gibi tüm gider ve masraflarını talep edebilir.
Yaralanmalı trafik kazasında kiÅŸinin, maddi tazminatın dışında ayrıca manevi tazminat ta talep etme hakkına sahiptir. KiÅŸide trafik kazası sonrasında psikolojik travma, derin üzüntü gibi ruh dünyasında sarsıcı etkiler oluÅŸtuysa manevi tazminat talep edebilir. Yaralanmalı ve/veya sakatlanmalı trafik kazalarında zamanaşımı süresi kazanın olduÄŸu tarihten itibaren 8 yıldır. Trafik kazası maddi ve manevi tazminatının 8 yıllık süre içinde talep edilmesi gerekir.
Sigorta ÅŸirketlerine karşı açılacak trafik kazası tazminat davası bakımından hak kayıplarına uÄŸranılmaması için vatandaÅŸlarımızın her zaman bir Avukattan hukuki destek almalarında büyük fayda bulunmaktadır. Zira uygulamada hukuki bilgiye sahip olmayan birçok kiÅŸinin vatandaÅŸlarımızın zor durumundan yararlandıkları ve yetersiz ve yanlış bilgiye sahip bu kiÅŸiler tarafından maÄŸdur edildikleri görülmektedir. Bu nedenle vatandaÅŸlarımızın bu konuda uyanık olmaları gerekmektedir. Çünkü nasıl ki gerçekte doktor olmayan bir kiÅŸi tarafından muayene edilmek istemezseniz hukuku bilmeyen ya da yanlış bilen kiÅŸilerin haklarınızı korumasını da kesinlikle istemeyeceksinizdir. Bu nedenle trafik kazası sonucu yaÅŸadığınız maÄŸduriyeti size karşı bir sorumluluÄŸu bulunan ve mesleki olarak hukuki süreci yürütebilecek donanıma sahip olan kiÅŸiler aracılığıyla çözülmesinde büyük fayda bulunmaktadır.
Öte yandan uygulamada tazminat hesaplama yöntemlerini bilmeyen bu kiÅŸilerin maÄŸdurlara yanlış, asılsız ve gerçek dışı birçok bilgi verdiÄŸi tazminat taleplerini çok kısa sürede sonuçlandıracaklarına dair beyanlarda bulunarak maÄŸdurları etkilemeye çalıştığı görülmektedir. Böyle bir durumla karşılaÅŸan maÄŸdurların sigorta simsarlığı yapan hukuku bilmeyen vatandaşı daha çok zarara uÄŸratan bu kiÅŸilere karşı dikkatli olması ve ne olursa olsun bir avukattan bilgi almasında ve hukuki destek talep etmesinde büyük yarar bulunmaktadır. Zira trafik kazası tazminat davası avukatı kiÅŸiyi doÄŸru bilgilendirerek alınması gereken en yüksek tazminatı alacaktır. DiÄŸer türlü hasar danışmanları sigortacılar ise sadece baÅŸvuru yaparak ve hukuki bakımdan çok kötü ibranamelere imza atarak maÄŸdurları daha da maÄŸdur etmektedir. Bu nedenle trafik kazasına iliÅŸkin maddi tazminat davaları yani halk deyimiyle sigorta parası ya da sigorta tazminatı (trafik kazası tazminatı) davası avukatı dışında insanlara güven vermeyen tek derdi bir an önce cebine doldurmak olan insanlar tarafından yürütülmeyecek derecede önemli dava ve hukuki iÅŸlerdir.
Yaralamalı Trafik Kazası Tazminatında Hangi Zararlar İstenebilir?
• Kazazadenin yaralandığı trafik kazasında, kiÅŸinin kendisi maddi tazminat talebinde bulunabilir. Ailesi yakınları maddi tazminat talep edemez. Kural olarak, yaralının yakınları manevi tazminat talep edemezler. Yaralanan kiÅŸinin yakınları (anne, baba, kardeÅŸ, eÅŸ ve çocukları) kazazede ağır bedensel bir yaralanma veya uzuv kaybı yaÅŸadıysa ve yakınları ciddi psikolojik travma yaÅŸayıp durumdan çok etkilenmeleri halinde ancak o takdirde manevi tazminat isteyebilirler.
• Yaralanan kiÅŸinin her türlü tedavi gideri
• Yaralanan kiÅŸinin kazanç kaybı
• Güç kaybı/efor kaybından kaynaklanan tazminat
• Ekonomik geleceÄŸin sarsılmasından doÄŸan kayıplar.
• Ä°leri derecede sakatlıkta, kazazedenin yaÅŸam boyu baÅŸkasının bakımına muhtaç olması halinde kalıcı “bakıcı giderleri”,
• Kalıcı sakatlık sonucu kazanç kaybı ve güç (efor) kaybı nedeniyle maddi ve manevi tazminat,
• Hastane, tedavi ve ilaç giderleri, ameliyat giderleri ile iyileÅŸme süresince yapılan her türlü harcamalar, kazazedenin ve yakınlarının yol, yeme-içme, barınma giderleri,
• Geçici iÅŸ göremezlik durumunda kazanç kaybı veya iyileÅŸme süresince baÅŸkasının yardımına ve bakımına duyduÄŸu ihtiyaç sebebiyle o kiÅŸinin emeÄŸinin karşılığı.
Borçlar Kanunu zarar görene, “bütün masraflarını” isteme hakkı tanımıştır. Yani kazazedeyi kazadan önceki saÄŸlıklı fiziksel özelliÄŸine kavuÅŸturacak gerekli tedaviyi, iyileÅŸtirici tüm tıbbi yolların kullanılması ve bunun için harcanacak masrafları talep etme hakkı getirilmiÅŸtir. Yalnızca bedensel deÄŸil, kazazedenin ruhsal dengesinin de eski hale getirilmesi için gereken masraflar da buna dahildir. Bazı durumlarda kiÅŸinin kaza sonucu ruhsal travma yaÅŸaması kiÅŸinin iÅŸ gücünü etkilememiÅŸ olsa bile, ruhsal sarsıntı ve sinir bozukluÄŸu bir takım maddi ve manevi zararlara neden olabilir. Yargıtay kararlarına göre de, bedensel tamlığın bozulması kavramına, bedensel bozukluÄŸa yol açmayan, ancak kiÅŸide olumsuz yönde ruhsal ve sinirsel bozukluklar yaratan durumlar da girer.
Trafik kazası nedeniyle maluliyeti tespit edilen kiÅŸiler uÄŸradıkları maddi zararları sigorta ÅŸirketlerine yöneltecekleri bir dava ile isteyebilirler. Böylelikle sigorta ÅŸirketlerinin kendi lehine olan hesaplamalar nedeniyle ve haksız indirim talepleri yüzünden zarara uÄŸramaktan kurtulabilirler. Yalnız maluliyet raporunun tam bir tespiti içermesi ve tedavi sürecinin ve davanın bütün aÅŸamalarının çok dikkatli bir ÅŸekilde yürütülmesi gerekmektedir. Maluliyet oranına göre tazminat hesaplaması yapılabilmesi için çeÅŸitli kriterler bilinmelidir.
Kimler dava açabilir?
Bu hususta ikili bir ayrım söz konusudur. EÄŸer trafik kazası maÄŸduru hayatta ise borçlar kanunun 41. 45. Ve 47. Maddeleri uyarınca bizzat kendisi maddi ve manevi tazminat davası açabilir. EÄŸer maÄŸdur vefat etmiÅŸ ise onun vefatı ile maddi ve manevi zarar gören yakınları, annesi, babası, eÅŸi, çocukları, kardeÅŸleri, niÅŸanlısı, bakım ve desteÄŸi altındaki kiÅŸiler maddi ve manevi zararlarının tazmini için dava çama hakkına sahiptirler.. MaÄŸdur ölmeden evvel tazminat davası açtıysa yine bu kiÅŸiler davaya devam edebilirler.
Günlük hayatımızda çok sık karşılaÅŸtığımız hukuki bir konu olan trafik kazalarının hukuki sonuçlarından biri olan tazminat davaları kısaca bu ÅŸekildedir.
Maddi ve Manevi Tazminat Kapsamı ve miktarı nasıl belirlenir:
Trafik kazası sonucunda ölüm olayı gerçekleÅŸmiÅŸse; Mirasçıları, ölenin desteÄŸinden yoksun kaldıklarından destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masraflarını talep edebileceÄŸi gibi, ölenin,ölümü nedeniyle duydukları elem, acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminatta talep edebilirler.
Yaralanma meydana geldiyse; Meydana gelen iÅŸ ve güç kaybı nedeniyle iÅŸ ve güçten yoksun kalınan gün boyunca, çalışamadığı ve kazançtan yoksun kaldığı için, çalışamayıp yoksun kaldığı kaybı, tedavi görmüÅŸse tedavi masraflarını isteyebilecektir. Aynı ÅŸekilde manevi tazminat talebinde de bulunabilecektir.
Sakatlık oluÅŸtuysa; KiÅŸi sakatlık oranına göre meydana gelecek iÅŸ ve güç kaybına göre zararını talep edebilecek, tedavi masraflarını isteyebilecek ve manevi tazminata hak kazanabilecektir. Ayrıca, araçlara veya eÅŸyalara verilen zararların karşılanmasını istenebilecektir.
Yaralanmalı Trafik Kazasından Maluliyet Dosyalarında Sigortaya Başvururken Gerekli Belgeler
- Trafik Kazası Tespit Tutanağı
- Kusur raporu veya Adli Tıp Raporu
- İfade Tutanakları
- Sigortalı Aracın Ruhsatı, Ehliyet ve Alkol Raporu
- Sağlık Kurulu Raporu
- Kaza günü hastaneden alınan ilk Adli Rapor
- Epikriz ve tüm hastane raporları
- Yaralanan kiÅŸinin varsa maaÅŸ bordrosu
- Yaralanan kiÅŸinin Kimlik Fotokopisi
Tazminatın hesaplanmasında davacının ekonomik durumu ve uÄŸramış olduÄŸu zararların tam olarak tespiti çok önemlidir. Bu hesaplama sırasında hasarlar delilleriyle tam olarak ispat edilemez ise asgari ücret üzerinden zararın hesaplanması ve daha düÅŸük tazminat miktarları söz konusu olacaktır. Özellikle manevi tazminat soyut bir kavram olduÄŸundan kazazedenin uÄŸramış olduÄŸu zararların net ve çok iyi bir ÅŸekilde, delilleriyle birlikte ortaya konulması gerekmektedir. Bu hususta profesyonel avukatlardan yardım almanın önemi özellikle tazminatın miktarının doÄŸru ve tatmin edici olması yönünden önemlidir.